Školstvo u Dalmatinskoj zagori

Školstvo u Dalmatinskoj zagori

Kulturni sabor Zagore priredio je predstavljanje Zbornika radova "Školstvo na prostoru Dalmatinske zagore" na splitskom Filozofskom fakultetu. U zborniku su objavljena 24 rada sa znanstvenog skupa održanog prije dvije godine u Drnišu.

Zbornik su predstavili profesori povijesti Mladenko Domazet i Josip Vrandečić, a predsjednik Kulturnog sabora zagore Nedjeljko Marinov govorio je i o ostalim nakladničkim projektima.

U radovima se govori o razvoju školstva u Dalmatinskoj zagori (na području od Imotskoga do Benkovca) pa je primjerice u dvadesetim godinama XIX. stoljeća u dalmatinskom zaobalju bilo samo tridesetak škola, a krajem XIX. stoljeća broj se popeo na gotovo tristo škola, koje su imale sve više učenika, a rekordi su zabilježeni polovicom prošlog XX. stoljeća, od kada broj učenika ubrzano opada zbog odseljavanja stanovništva. Industrijalizacijom obalnih gradova u bivšoj državi gradovi su se prenapučili, propašću tvornica broj stanovnika u gradovima se ne smanjuje, a današnji kapitalistički ustroj društva još nije dao suvisli odgovor kako da se u zagori zadrži stanovništvo i u prazne zagorske škole usele neki pogoni te da selo proizvodi hranu za gradove, koji je uvoze u velebnim trgovačkim lancima.

To je jedna od misli doktora profesora dr. sc. Mladenka Domazeta, koji o tom zborniku radova kaže:

Komentari