Skup "Biskup i redovnička zajednica" u Trogiru

Skup "Biskup i redovnička zajednica" u Trogiru

Sveučilište u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet i Hrvatski institut za povijest Zagreb suorganizatori su trodnevnoga međunarodnog znanstvenog skupa "Biskup i redovnička zajednica" koji će okupiti dvadeset i dvoje eminentnih stručnjaka i proučavatelja povijesti umjetnosti od srednjega vijeka do suvremene povijesti.

Skup počinje u četvrtak, 5. lipnja u 9:30 u Benediktinskom samostanu svetog Nikole u Trogiru. Članovi Međunarodne Komisije za povijest i studije o kršćanstvu tom će prigodom održati svoju godišnju skupštinu u benediktinskom samostanu koji je utemeljen prije 950 godina – davne 1064. godine. 

Među sudionicima skupa su i prof. dr. Robert Swanson sa Sveučilišta u Birminghamu koji kao predsjednik predstavlja i Britansko udruženje crkvenih povjesničara; prof. Gert Melville sa Sveučilišta u Dortmundu koji će predstavljati Papinsku komisiju za povijesne znanosti, prof. Maria do Rosario Morujão sa Sveučilišta u Coimbri, Portugal, ili prof. Stéphane Gioanni, ravnatelj srednjovjekovnih studija Francuske Škole u Rimu, te čitav niz stručnjaka iz Francuske, Italije, Mađarske, Litvanije, Austrije, Slovenije i Hrvatske za povijest i povijest umjetnosti od srednjega vijeka do suvremene povijesti.

Benediktinski samostan sv. Nikole u Trogiru utemeljen je 1064. godine pa su ovu važnu obljetnicu u povijesti Trogirske biskupije i crkve prepoznali i crkveni povjesničari okupljeni oko  Međunarodne Komisije za povijest i studije o kršćanstvu (Commission Internationale d'Histoire et d'Etudes du Christianisme, C.I.H.E.C., osnovane 1952. godine, koja okuplja crkvene povjesničare iz cijele Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Australije). Oni će upravo ovih dana u Trogiru održati i svoju godišnju skupštinu koja se svake godine održava u nekoj drugoj zemlji. Tijekom posljednjih nekoliko godina ove su skupštine održavane u Rimu, Santiago de Compostella, Helsinkiju, Jeruzalemu, Vilnijusu, uvijek povodom važnih obljetnica iz crkvene povijesti. Predsjednik ove Međunarodne komisije je prof. dr. Anton Pazos iz Španjolske, a jedna od petero dopredsjednika je i prof. dr. Jadranka Neralić iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu.

 

Komentari