Slavni José van Dam posjetio Radio Split

Slavni José van Dam posjetio Radio Split Slavni José van Dam posjetio Radio Split
José van Dam sa suprugom Irenom u Marmontovoj ulici ispod transparenta za koncert u Splitu José van Dam sa suprugom Irenom u Marmontovoj ulici ispod transparenta za koncert u Splitu

José van Dam u društvu gospođe Nansi Ivanišević, supruge Irene i našeg kolege Gorana Pelaića u studiju Radio Splita

Slavni belgijski bas-bariton, José van Dam održat će jazz koncert u Meštrovićevom Kašteletu u petak, 3. kolovoza 2018. od 21 sat izvodeći popularne francuske šansone koje je nedavno objavio na albumu "Chansons d'automne".

José van Dam uživa u svijetu ogroman ugled. Svi ga svjetski glazbeni kritičari ubrajaju među najznačajnije operne pjevače današnjice. U svojoj domovini Belgiji proglašen je za jednog od 10 najznačajnijih Belgijaca svih vremena. Prije 8 godina José van Dam se ulogom Don Quijotea oprostio od kazališne pozornice nastupom u kraljevskoj operi u Bruxellesu pred članovima belgijske kraljevske obitelji uz izravni tv prijenos na kanalu ARTE. Nakon toga, povremeno nastupa po cijelomu svijetu istovremeno odgajajući nove operne pjevače (jedan od njih je Hrvat, Leon Košavić).

Lijepa životna priča dovela ga je do Hrvatske gdje je posljednjih desetak godina stalni posjetitelj zahvaljujući i svojoj supruzi Ireni, rođenoj Splićanki. U organizaciji Udruge Prokultura i pod pokroviteljstvom osobne izaslanice Predsjednice RH u međunarodnoj organizaciji frankofonije, gospođe Nansi Ivanišević, José van Dam će nastupiti u petak, 3. kolovoza 2018. u Kašteletu. Kao pratnja na tom sjajnom koncertu sudjelovat će njegovi prijatelji Jean-Philippe Collard-Neven, piano i Jean-Louis Rassinfosse, kontrabas. Na programu će biti francuske šansone koje je gospodin van Dam snimio u lipnju prošle godine sa svojim prijateljima u studiju Radio Francea.

Nakon 50 godina impozantne operne karijere te oproštaja od operne scene 2010. godine, slavni belgijski bas-bariton José van Dam priuštio si je putovanje u druga glazbena područja u suradnji s već atipičnim duom kojeg čine jazz kontrabasist Jean-Louis Rassinfosse i polimorfni pijanist Jean Philippe Collard-Neven. Suradnja ovih eminentnih umjetnika iz različitih umjetničkih pravaca bila je zaista neočekivana.

Prvi zajednički projekt ostvarili su oživljavajući tango Carlosa Gardela ("Jose van Dam Meets Carlos Gardel"), a njihov CD Caminito (Cyprès 1671) već je oduševio mnoge radoznale slušatelje koji su željno iščekivali čuti slavnog bas-baritona u ovom bitno drugačijem repertoaru.
Ovaj trio je s vremenom poprimio svoj prepoznatljivi glazbeni izričaj. Tijekom koncerata, dok su dijelili glazbene i osobne trenutke, ova trojica eminentnih umjetnika uspostavljaju predivan akord i virtuoznost izvedbi.
Uspješna suradnja nastavila se i dalje i, sasvim prirodno, rodila se nova želja, produljiti glazbenu avanturu izvođenjem još jednog repertoara, onoga neizmjerne francuske šansone.

I José van Dam poseže za pjesmama koje ga oduvijek prate, istaknutih tekstova prije svega. U beskonačnosti repertoara koji mu se ponudio, José je odabrao tekstove koji ga dodiruju, koje nosi u sebi. A ti tekstovi nam govore o ljubavi, onoj s velikim LJ i svim ostalim ljubavima. O onoj ljubavi koju je veliki Jacques Brel imao za svoju tako ravnu zemlju, o ljubavi za oca, za prijatelja, za sjećanje na jednu mladost u boemskom Montmartreu, o ljubavi za jazz, za javu...

Na programu koncerta splitskoj publici tako će se naći neki od najljepših naslova francuskih šansona ljubavne tematike, a ovaj impresivan trio prima nas za ruku da krenemo tragovima razjedinjenih ljubavnika čije korake u pijesku vjetar potpuno briše.

U povodu tog koncerta u Meštrovićevom Kašteletu, 3. kolovoza 2018., Jose je posjetio Radio Split gdje je razgovarao s našim kolegom Goranom Pelaićem. Snimku tog razgovora poslušajte u nedjeljnoj emisiji Gorana Pelaića - "Nedjeljni akvarel", ove nedjelje, 29.07.2018. u programu Radio Splita. 

 

Snimku razgovora, emitiranog u emisiji "Nedjeljni akvarel", u nedjelju, 29.07.2018. u programu Radio Splita, kao i emisiju posvećenu njemu "Klasikom po eteru", emitiranu istoga dana navečer, poslušajte na linkovima dolje. 

NEDJELJNI AKVAREL - José van Dam

Klasikom po eteru - José van Dam

Komentari