Slikovite Raosove rečenice u "Prosjacima i sinovima"

Slikovite Raosove rečenice u "Prosjacima i sinovima"

U organizaciji Udruge Alumni, sinoć je u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana tribina u povodu 45 godina objavljivanja prvog izdanja romana "Prosjaci i sinovi" Ivana Raosa, po kojemu je snimljena popularna televizijska serija u 13 nastavaka redatelja Antuna Tončija Vrdoljaka.

O tom pikarskom romanu i trima generacijama prosjaka Ikaša Špalatrina, te "Homeru Imotske krajine" Ivanu Raosu, govorili su profesori kroatistike na splitskom Filozofskom fakultetu Ivan Bošković i Marko Dragić, a zatim je Antun Vrdoljak ispričao niz anegdota sa snimanja te naše prve kolor TV serije, koja je dovršena 1972. godine, a onda je – nakon sloma Hrvatskog proljeća - 12 godina bila zabranjena u bunkeru.

"Prosjaci i sinovi" su prvi put emitirani 1984. godine, s time da su komunistički cenzori iz serije izbacili nekoliko scena, a monolog popa don Pavla o odseljavanju Hrvata s rodnog kamena su uništili i u filmskom negativu serije – kazao je Vrdoljak, otkrivši da su seriju snimali po rukopisnom scenariju, a Raos je tek kasnije objavio roman, u kojemu ima i dosta stranica kojih nema na ekranu.

Raosova rečenica je puna slika, i dala je poticaja i glumcu i redatelju da stvore antologijsku TV seriju koja je i danas vrlo popularna, makar se reprizirala na desetke puta.

Inače, u seriji je Matana počeo glumiti Boris Dvornik, ali ga je kasnije maestralno odglumio Rade Šerbedžija, naš glumac s najviše talenta, koji je odbio glumiti u mojoj novoj seriji o Anti Gotovini – kazao je Vrdoljak, koji je otkrio - bez cenzure - niz tajni o glumcima i političarima s kojima je surađivao u proteklih šerzdesetak godina.

Na kraju tribine glumac HNK Split Filip Radoš pročitao je završni Matanov monolog iz romana "Prosjaci i sinovi", prepun erotskih gangaških dvostihova.

Komentari