Splićani ipak trebaju prokuhavati vodu za piće

Splićani ipak trebaju prokuhavati vodu za piće

Iako se uzorci pitke vode još uvijek analiziraju, iz splitske tvrtke Vodovod i kanalizacije (ViK) preporučuju da se voda za malu djecu, starije i imuno insuficijentne osobe prije pića prokuhava, zbog zamućenja na izvoru rijeke Jadro koji pitkom vodom napaja šire područje grada Splita.

Iz ViK-a su ujutro izvijestili o zamućenju vode te obavijestili građane sa splitskog područja da nema potrebe za brigu, jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.
No, naveli su i kako je za očekivati da bi nakon pražnjenja vodosprema i miješanja s novim količinama vode u vodoopskrbnom sustavu moglo doći do povećanja mutnoće na području Splita, Solina, Podstrane, Kaštela, Segeta, Okruga i Trogira. 

Nakon novih analiza vode,  Nastavni zavod za javno zdravstvo preporučio koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za bolesne i osjetljive osobe, malu djecu i stariju populaciju.
Iz VIK-a su priopćili kako prve analize s terena pokazuju da je koncentracija rezidualnoga klora u adekvatnoj koncentraciji, svi fizikalno-kemijski parametri su sukladni Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe

Komentari