Split sa zastavama za blagdan sporta i kulture

Split sa zastavama za blagdan sporta i kulture

Za finale Svjetskoga nogometnog prvenstva, Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i Splitsko-dalmatinska županija, odlučili su Fan zonu u Đardinu proširiti na dvostruko veći kapacitet. Gradonačelnik je pismom zatražio i suradnju kulture i turizma na otvorenim pozornicama Splitskog ljeta.

Također, Turistička zajednica će omogućiti praćenje finala Svjetskog prvenstva na Rivi u boljim tehničkih uvjetima te organizirati prigodan glazbeni program.

Odlukom gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, Split će u nedjelju osvanuti pod zastavicama Republike Hrvatske i na Rivi i na svim glavnim prometnicama, kao u dane nacionalnih praznika i blagdana.

"Ovo je blagdan i sporta i zajedništva, stoga se pozivaju svi Splićani i Splićanke da daju svoj doprinos u ovom velikom uspjehu naših nogometaša isticanjem državnih obilježja na svojim prozorima i balkonima, kao i na druge načine, ali i da u slavlju paze na sebe, svoje sugrađane i svoj grad. Uživajmo u povijesnom uspjehu koji potvrđuje da se u zajedništvu može postići sve na svijetu" - pozvali su iz ureda gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Pismo gradonačelnika za početzak Splitskog ljeta

U subotu 14. srpnja počinje 64. Splitsko ljeto u kojem ćemo vidjeti najbolje od onog što umjetnost može ponuditi. A to će biti teatar u svoj njegovoj ljepoti koji će vibrirati po našim kalama, pjacetama, dvorištima... Na Peristil se vraća „Nabucco“ uz tradicionalnu „Aidu“, a nekada jedna od najposjećenijih pozornica našeg grada, Carrarina poljana postaje opet, nakon 6 godina, mjesto smijeha, veselja i pučkog teatra. A smijeh je ono što uvijek trebamo.

Zastava se diže na Peristilu, tamo gdje i pripada. Znam, Peristil je uvijek bio mjesto gdje „leži problem“ između grada i ugostitelja, sporni carski trg gdje se susreće umjetnost sa svojim potrebama i turizam sa svojim zahtjevima. Zbog toga je potrebno raditi na suživotu svih građana, posjetitelja i svih sudionika Splitskog ljeta u stvaranju umjetnosti i ljepote. Potrudili smo se što manje zatvarati naše javne površine osobito Peristil i to samo od 17 sati u dane proba, svečanog otvaranja i izvedbi opera. Već sljedećeg jutra do 7.30h sve što na bilo koji način ometa pristup tom prostoru bit će uklonjeno. Naši komunalni redari odgovorno će kao i ovih dana paziti da se sve aktivnosti odvijaju u navedenim terminima. Vas, drage sugrađanke i sugrađani, isto tako pozivam da kao i do sada budete aktivni sudionici našeg zajedničkog, gradskog života u Palači i o situaciji koja vam se čini neprimjerena odmah obavijestite našu komunalnu službu.

Prošle godine na otvorenju Splitskog ljeta rekao sam kako se naš grad jako promijenio i postavio sam pitanje jesmo li i mi spremni za promjenu, što smo spremni učiniti u toj bitci za „gradskost“ grada? Odgovor je na nama i u nama.

Od naših predaka naslijedili smo ovaj grad čijoj se ljepoti divi cijeli svijet. Na nama je da prepoznamo opasnosti narušavanja onog na čemu se temelje naše splitske vrijednosti, a naše potrebe u svojim različitostima s poštovanjem razumijemo i uvažavamo.

Pozivam vas moje Splićanke i Splićani, da ponosno nosimo svoju pripadnost, čuvamo našu baštinu u koju spada i 64. Splitsko ljeto, koje ovom gradu u ljetnim mjesecima donosi život i ljepotu u Palaču. Proživimo ga zajedno.

Andro Krstulović Opara

Komentari