Splitske "Luše" pobjednice ženskog finala FDK Omiš 2020

Splitske "Luše" pobjednice ženskog finala FDK Omiš 2020 Splitske "Luše" pobjednice ženskog finala FDK Omiš 2020
kiša po pozornici kiša po pozornici
trećeplasirane Oršulice iz Vodica trećeplasirane Oršulice iz Vodica
Luški alti tijekom izvedbe Dalmatino, povišću pritrujena Luški alti tijekom izvedbe Dalmatino, povišću pritrujena
festivalski semafor, službeni fotograf, dobitnik nagrade za životno djelo grada Omiša i tvorac prvog hrvatskog oklopnog transportera, Vlade Zemunik festivalski semafor, službeni fotograf, dobitnik nagrade za životno djelo grada Omiša i tvorac prvog hrvatskog oklopnog transportera, Vlade Zemunik
Luški soprani tijekom izvedbe Dalmatino, povišću pritrujena Luški soprani tijekom izvedbe Dalmatino, povišću pritrujena
Podiglo se mlado četovanje - pjevaju u kolu Luše sa svojim voditeljem Markom Šimićem Podiglo se mlado četovanje - pjevaju u kolu Luše sa svojim voditeljem Markom Šimićem
Drugoplasirane za 0,1 boda - Kapric iz Zadra Drugoplasirane za 0,1 boda - Kapric iz Zadra

Splićanke su za 0,1 boda bile bolje od zadarskog "Kaprica", dok su vodičke "Oršulice treće prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog žirija. Nagrada publike nije dodjeljena jer je zbog kiše izostao izravni radijski i televizijski prijenos kojim je trebao biti proveden televoting.

Sat vremena prije početka završne Večeri počela je padati kiša zbog čega je otpao izravni radijski prijenos u programu Radio Splita i televizijski na Trećem programu Hrvatske televizije, uz televoting gledatelja i slušatelja HRT-a.  Zbog toga nije dodjeljena na koncu nagrada publike. S obzirom na sve okolnosti, ravnatelj Festivala bio je iznimno zadovoljan završnom večeri ženskih klapa. Nastupilo je njih 10 koje su pravo sudjelovanja stekle, umjesto nastupima u izbornim večerima, na osnovi video snimke koje su poslale Direkciji Festivala. Nakon 70 minuta čekanja da vremenske prilike omoguće početak programa, klape su započele sa svojim nastupima u kojima je najbolja bila prema ocjeni struke mlada ženska klapa "Luše" iz Splita, One su za jednu decimalu boda bile bolje od Zadranki iz klape "Kapric". "Oršulice" iz Vodica su bile treće. Pri proglašenju, Splićanke su toliko bile oduševljene da su počele skakati po pozornuci od sreće, uhvativši se u kolo sa svojim umjetničkim voditeljem, Markom Šimićem pjevajući "Podiglo se mlado četovanje". 

Bila je to lijepa klapska večer koju su zaslužili svi - prije svega klape koje su se unatoč epidemiji uspjele kvalitetno pripremiti za svoj nastup, Direkcija Festivala koja jè uložila ogroman trud u organizaciju ove klapske manifestacije, naša HRT koja godinama prati Festival, te gledatelji koji su strpljivo čekali na početak finala. Ovakvu bi publiku svaka manifestacija mogla poželjeti.

Komentari