Strategija urbane aglomeracije

Strategija urbane aglomeracije

Razvojni planovi susjednih gradova i mjesta rade se manje ili više međusobno nezavisno što za posljedicu ima i međusobno stvaranje zapreka. Strategija urbane aglomeracije koristila bi svima. Javna tribina o tome održat će se 28. travnja od 18 sati, u dvorani UMAS-a, Tvrđava Gripe, Glagoljaška bb.

Riječ je o važnoj temi o kojoj je potrebno informirati se i razgovarati. Teritorijalne podjele i lokalne veze bitno određuju grad Split u njihovu središtu. Ipak, gradovi i mjesta u najbližoj okolici – uz obalu, u zaleđu i na otocima - sa svojim ekonomijama, vrijednostima i potrebama, sa svim međusobno dopunjujućim elementima, četvrt stoljeća između sebe utvrđuju birokratske zidove, što šteti svima.

Razvojni planovi susjednih gradova i mjesta, a unutar administrativnih granica županije, desetljećima se rade manje ili više međusobno nezavisno što za posljedicu ima i međusobno stvaranje zapreka, dok s druge strane, na primjer, tvornički dim nema ograničenje iz jednog grada doploviti u par kilometara udaljeno središte drugog, a granice ne prepoznaje niti održiva prometna mreža. 

Teritorij aglomeracije različito se interpretira kroz urbanu povijest pa aktualno okrupnjavanje teritorija i interesa ima ponešto drugačiji karakter koji je javnosti malo ili nikako prezentiran. 

S obzirom da se strategija još uvijek oblikuje, neophodno je informirati se, a možda i pridonijeti vlastitim pogledima i projektima za što je poziv otvoren do 5. svibnja [http://www.split.hr/Default.aspx?art=7950]

Pametno poziva na tribinu na kojoj će razloge i uvjete aktualnog formuliranja strategija niza hrvatskih aglomeracija izložiti dr.sc. Irena Đokić s Ekonomskog instituta u Zagrebu, a raspravu o konkretnim izazovima splitske aglomeracije moderirat će Diana Magdić. 

Komentari