Šutrinih 40 godina druženja sa stihom

Šutrinih 40 godina druženja sa stihom Šutrinih 40 godina druženja sa stihom

U punoj dvorani Doma HV-a “General bojnik Ivo Jelić” u splitskoj Lori održana je uspjela proslava 40 godina književnog stvaralaštva domoljubnog pjesnika, umirovljenoga hrvatskog branitelja Ante Nadomira Tadića Šutre.

Tijekom dvosatnog programa 27. lipnja nizale su se recitacije iz bogatog Šutrinog opusa, pjevalo te predstavljalo njegovu novu jedanaestu knjigu stihova “Stožina” u izdanju Naklade Bošković.

- Emocije odavno pretačem u stihove i riječi, no večeras sam ostao ja bez teksta. Moji prijatelji su me ostavili bez riječi. Veliko im hvala na svemu – prezadovoljan obilježavanjem četiri desetljeća njegovog rada, svima se od srca zahvalio je ovaj poeta, rođen u sinjskom Otoku, a s adresom u Kninu.

Upravo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban podsjetio sve prisutne kako je Šutra počeo s pisanjem, poglavito na legendarne stihove “Vojnik ne smije plakati”, budući je i sam Šutra bio pripadnik HV-a, pa je svoj pjesnički talent “brusio” u Domovinskom ratu, a u poraću se potrudio oplemeniti i sačuvati domoljubnu riječ.

To su istakli i predstavljači knjige “Stožina” prof. dr. sc. Stipe Tadić, fra Miljenko Stojić i prof. dr. sc. don Josip Dukić, dok je publika bila oduševljena i video prilogom Ante Botića o autoru-slavljeniku, njegovu životu, djelima te isječcima iz rata, kada su se “rađali” najbolji Šutrini stihovi. Među njima i legendarna dvaput uglazbljena pjesma “Stina pradidova”, oda kraljevskom gradu Kninu, koju su zajedno s publikom otpjevali članovi klape HRM sv. Juraj. U glazbenom dijelu nastupila je i ženska klapa Štorija te operni prvak Ratomir Kliškić, dok su pravo iznenađenje za Šutru priredili njegovi prijatelji i suborci - pjevali su i recitirali njemu u čast te mu uručili i brojne poklone. To su Ivica Pavić Mrgud, Goran Protega, Ivo Rakuljić Arafat, Ivica Marin, Robert Mihaljević, Ante Duvnjak, Ivica Turudić, Marko Skejo i Ivica Bubić, dok je kipar Damir Markulin priredio izložbu svojih radova u povodu 40 godina Šutrinog umjetničkog rada.

Među brojnim uzvanicima bili su izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića pukovnik Ivica Ušljebrka, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda pukovnik Marko Vukasović, zamjenik šibensko-kninskog župana Nikola Blažević, gradonačelnik Biograda Ivan Knez, splitski pročelnik Mate Omazić, načelnica Kijeva Lidija Slavić, načelnik Ružića Ante Pijuk, izaslanik gradonačelnika Knina Dragan Miličević, županijski pročelnik Damir Gabrić te mnogi drugi koji su za kraj Šutri poželjeli još 40 novih uspješnih i stihovima plodonosnih godina...

    

Komentari