Svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

Svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje Svijeće za žrtve Vukovara i Škabrnje

Dječak s luminom u Vukovarskoj u Splitu

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje počelo je u cijeloj Hrvatskoj. Kako se bliži dan kada je 1991. godine slomljena obrana Vukovara, u gradu heroju sve je tiše. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" i ove je godine moto pod kojim se održava program Dana sjećanja.

Split

U spomen na sve stradale civile i branitelje hrvatskog grada heroja - Vukovarska ulica u Splitu danas će ponovno zasvijetliti luminima. U organizaciji Grada Splita i Koordinacije braniteljskih udruga Grada, točno u 18 sati upalit će svijeće na početku Vukovarske ulice, ispred spomenika „I u mom gradu Vukovar svijetli", koji predstavlja skulptura Dječaka s luminom.

Solin

U organizaciji koordinacije solinskih Udruga hrvatskih branitelja proizašlih iz Domovinskoga rata, Grada Solina, solinske Torcide te udruga s područja grada Solina s početkom u 19 sati, pored starog mosta, ispred Doma kulture Zvonimir počet će paljenje svijeća u spomen na Vukovar i Škabrnju. Povorci svijeća prethodi sveta misa za sve poginule, s početkom u 18 sati u crkvi Gospe od Otoka.

Cista Velika

U Cisti Velikoj, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježit će se tradicijskim paljenjem kugli na brdu iznad zaseoka Mandarići. Svijećama će biti ispisano ime Vukovar sa slikom vodotornja. Paljenje kugli je u 18 sati, a u 19:30 sati u dvorani Osnovne škole bit će prikazan dokumentarni film Jakova Sedlara „3069".

Svijeće za Vukovar i u ponedjeljak, 18. studenoga

I ove godine će se svijeće paliti i na Spomen dan vukovarske tragedije. Prema zamisli autorice spomen čina "I u mom gradu Vukovar svijetli", dr. sc. Vini Rakić, po 21. put Ogranak Matice hrvatske u Splitu organizira spomen čin paljenja svijeća duž Vukovarske ulice u ponedjeljak, 18. studenoga, u vremenu od 17:30 do 18 sati.

U 19 sati Vukovarskom ulicom do murala na Sućidru kretat će se kolona sjećanja, u spomen na vukovarske žrtve stradale u Domovinskom ratu, policija upozorava vozače na pozornost u vožnji i reguliranje prometa.

Komentari