Svjetski tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira

Deklaracijom Opće skupštine Ujedinjenih Naroda iz 1999. g, svake godine se u razdoblje od 4. do 10. listopada obilježava „Svjetski tjedan svemira“ („World Space Week“ – WSW). Tom međunarodnom manifestacijom se nastoji probuditi zanimanje javnosti za svemir, promicati njegovo istraživanje i korištenje, te jačati svijest o važnosti koju on ima za sve nas.

Slikovito naslovljen sa „Svemir: pokazuje nam put“, ovogodišnji WSW želi skrenuti pozornost na koristi koje čovječanstvo ima od satelitske navigacije. U tekućoj godini svjedočimo počecima izgradnje novih satelitskih sustava za globalnu navigaciju, te nadogradnjama već postojećih, poput trećeg naraštaja GPS-a, GLONASS-a, BeiDou-a i Galilea. Pored toga, u svakodnevnom životu srećemo sve više uređaja za prijem podataka s tih satelitskih sustava, koji se koriste ne samo u pomorstvu i zrakoplovstvu, već i, primjerice, u cestovnom transportu, poljoprivredi ili područjima pogođenima elementarnim nepogodama. Štoviše, takvi prijemnici se danas redovito ugrađuju i u naprednije prijenosne telefone!

U obilježavanje „Svjetskog tjedna svemira“ i ove je godine uključena i naša zemlja. Predavanja, prezentacije i izložbe, bit će održane u Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Rijeci, Gospiću i mnogih drugim mjestima Lijepe Naše. U program se uključuje i udruga Zvjezdano selo Mosor (ZSM), koja će pored dvaju predavanja za učenike i predškolce, organizirati i javno promatranje noćnog neba za sve zainteresirane građane. Bude li nebo vedro, promatranje će biti provedeno u petak, 10. listopada, u vremenu od 18,30 do 22 sata. Teleskopi će biti postavljeni na zapadnoj obali splitske luke, nasuprot hotelu Marjan. Promatranje će se odvijati pod stručnim vodstvom astronoma-animatora ZSM-a Zorana Kneza i njenih članova Stelle Vješnice i Stipe Vladove.

Komentari