Tri programa na početku Mjeseca hrvatske knjige

Tri programa na početku Mjeseca hrvatske knjige Tri programa na početku Mjeseca hrvatske knjige
Ribarske priče Zdenke Bilušić Ribarske priče Zdenke Bilušić

Mjesec Mjesec hrvatske knjige počinje u utorak 15. listopada, tim povodom Gradska knjižnica Kaštela organizira likovno-književnu večer "Ribarske priče", u sklopu koje će nakon otvaranja izložbe svestrane umjetnice Zdenke Bilušić u Nadbiskupom kaštelu u Sućurcu u 19,30 sati

biti književna večer u spomen na Jakšu Fiamenga (1946. - 2018.). Izložba Ribarske priče ciklus je papir-plastike sastavljen od skulptura i reljefa u kombiniranoj tehnici koje tematiziraju more, ribe, ribare, kupače i kupačice, sirene, a sve je začinjeno s obveznom dozom humora.

Iako ostaju u okvirima (uglavnom starim i otpisanim) djela iz ciklusa Ribarske priče prerasla su u skulpture. Zdenka iz starog papira i uz intenzivne boje stvara dualne oblike ljudi. Svatko sa svojim drugim ja u obliku ribe prolazi životom i ostavlja trag kao u onom bajkovitom ogledalu Snjeguljičine maćehe: bilo je to ogledalo koje je govorilo istinu, ističe Grozdana Cvitan o izložbi Ribarske priče.

Izložbu će otvoriti i o Jakši Fiamengu će govoriti Grozdana Cvitan, književnica i novinarka. Inače, Jakša Fiamengo, Grozdana Cvitan i Zdenka Bilušić bili su urednici programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i dugogodišnji suradnici. Zdenka Bilušić je zaposlena u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" Šibenik koja je zajedno sa Šibenskim kazalištem 1998. izdala zbirku pjesama Morsko i druga mora Jakše Fiamenga. 

Upravo iz tog razloga će o akademiku, pjesniku, književniku i autoru brojnih zabavnih pjesama te zaljubljeniku u Dalmaciju ovom prilikom govoriti njegove dugogodišnje suradnice - Grozdana Cvitan, književnica, pjesnikinja, esejistica, kritičarka, novinarka i urednica te Zdenka Bilušić, književnica, likovna pedagoginja, slikarica i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Ulaz je slobodan.

 

GKK daruje djeci: Plesna haljina žutog maslačka
 
Povodom Mjeseca hrvatske knjige GK Kaštela daruje svim prvašićima i svim članovima GKK besplatnu predstavu "Plesna haljina žutog maslačka". Predstavu će Kazalište Prijatelj odigrati u srijedu 16. 10. u 15.30 sati u Kino dvorani svetog Jurja u Kaštel Sućurcu. 

Kazalište Prijatelj je postavilo sada već klasik hrvatske dječje književnosti „Plesnu haljinu žutog maslačka“ Sunčane Škrinjarić. Prvi put je (kao slikovnica) izdana 1963. godine. Riječ je zapravo o poetskoj bajci u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. 
 
Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati.
Ulaz je slobodan.
 
 
Književna tribina s Krešimirom Mišakom: Transhumanizam, budućnost i čovjek
 
Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom: Transhumanizam, budućnost i čovjek, naslov je još jedne iznimno zanimljive i intrigantne tribine u sklopu koje će Krešo po peti put u Kaštelima govoriti o najaktualnijim temama koje opterećuju današnjeg čovjeka i njegovu svakodnevicu. 
 
Peta po redu književna tribina „Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom“ u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela održat će se u petak 18. 10. 2019. g. u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću. 
 
Krešimir Mišak − novinar, književnik i rock glazbenik, najpoznatiji je široj javnosti kao urednik i voditelj kultne HRT-ove emisije “Na rubu znanosti”, a pored toga je i nagrađivani pisac znanstvene fantastike te autor brojnih knjiga koje se stalno nalaze pri vrhu top ljestvica, a čija tematika zadire u područje teorija zavjera, misterioznosti, znanstveno (ne)objašnjivih pojava i slično. Ulaz je slobodan.

 

Komentari