Tribina o Bušiću

Tribina o Bušiću

Mario Šimundić, Goran Dodig i Josip Bušić

Na današnji dan prije 35 godina u Parizu je ubijen hrvatski publicist i političar Ante Bruno Bušić.

Tim povodom u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Udruge studenata Imotske krajine u utorak, 15. listopada 2013. godine, večer prije 35. obljetnice mučkog ubojstva, u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu održana je tribina o životu i djelu Ante Bruna Bušića.

Zadnjih godina na internetskim portalima prečesto se citira misao pripisana Brunu Bušiću, koji je navodno rekao: "Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima". No, te misli nema u "Sabranim djelima" Bruna Bušića, koje je objavila Bušićeva Zaklada, već je riječ o jednoj angdotalnoj pjesmi zagrebačkog književnika Ante Matića, koji je tu misao stavio u Bušićeva usta.

Inače, na web stranicama naše radijske postaje možete pronaći zbornik "Bard i mučenik hrvatskog državotvorja" sa stihovima posvećenih Brunu Bušiću, knjiga je tiskana prije 5 godina, a drugo doipunjeno izdanje je u PDF formatu.

"Obnovit ćemo rad Zaklade Bruna Bušića" - najavio je u ime suorganizatora tribine predsjednik Udruge studenata Imotske krajine USIK Josip Bušić.

Iako je imao govornu manu, Bruno je kristalno jasno iskazivao ideju stvaranja suverene hrvatske države, i da je danas živ, mislim da ne bi bio zadovoljan nj4ezinim ustrojem - kazao je na tribini doktor Goran Dodig, sjećajući se druženja sa časnim Bušićima - Brunom, Zvonkom i Ferdom, te je na koncu parafrazirao Platonovu misao "Čovjek koji ništa ne riskira za svoje ideje, ili ništa ne vrijede ideje, ili ništa ne vrijedi čovjek." A u ovomslučaju vrijedile su i ideje i čovjek - Ante Bruno Bušić - zaključio je Goran Dodig.

O književnom stvaralaštvu Ante Bruna Bušića, čiji udbaški ubojica iz 1978. godine još nije otrkiven, kao i o utjecaju Bušićeva života i djelovanja na mladi hrvatski intelekt govorio je profesor Mario Šimundić, mladi povjesničar, kojemu je tema Diplomskog rada bila „Bruno Bušić“. Evo što je o ključnim Brunovim političkim idejama, koje su se ostvarile u hrvatskoj državnonj neovisnosti, Mladenu Vukovića kazao profesor Mario Šimundić:

 

Komentari