U drugi izborni krug idu Josipović i Grabar Kitarović

U drugi izborni krug idu Josipović i Grabar Kitarović

Prema izlaznim anketama provedenim među biračima pokazuje se tijesna borba Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo počelo je objavljivati već od 20 sati i tu je, nakon gotovo 80 posto obrađenih biračkih mjesta razlika u korist Josipovića za koji postotak veća.

DIP je u 21,35 sati objavio rezultate na temelju 92,3 posto obrađenih biračkih mjesta. Prema njima Ivo Josipović ima nešto veću prednost u odnosu na izlazne ankete. 

2135.jpg

Prema anketi IPSOS PULS-a provedenoj za Hrvatsku radio televiziju i dvije komercijalne nacionalne televizije kandidat Ivo Josipović dobiva 38,90% glasova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović prati ga u stopu s 38,10% potpore, dok je najveće iznenađenje ovih izbora i izlaznih anketa Ivan Sinčić s 15,60 % glasova. Najmanje prema izlaznoj anketi osvaja kandidat Milan Kujunđić kojemu je potporu dalo 5,70% birača. Nevažećih glasova prema anketi provedenoj na uzorku od 11 tisuća 442 birača bilo je 1,60%.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati 11. siječnja 2015.

Na biračkom mjestu u Kutjevu prilikom glasovanja preminula je jedna starija osoba, izvjestio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin, koji je obitelji preminulog izrazio sućut. 

Sinčić: "Napravili smo veliku stvar"

Predsjednički kandidat Živog zida Ivan Sinčić, koji je s 15,6 posto osvojenih glasova po izlaznim anketama zauzeo iznenađujuće treće mjesto, jedini je od kandidata bio dostupan medijima odmah nakon zatvaranja birališta i prije objave prvih neslužbenih rezultata iz DIP-a. "Odradili smo kampanju, odradili smo i glasovanje. Sad smo došli proslaviti naš rad i našu pobjedu. Bez obzira na sve rezultate mi smo napravili veliku stvar", rekao je Sinčić u Paviljonu broj 18 na Zagrebačkom velesajmu gdje očekuje rezultate predsjedničkih izbora. Dodao je kako su ovi rezultati "nebo i zemlja" na njihove prijašnje rezultate i na ono što će tek napraviti. Najavio je da idu na parlamentarne izbore.

"Drago mi je što je Sinčić tri puta bolji od Kujundžića", prokomentirala je uspjeh kandidata Živog zida potpredsjednica vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić. 

Komentari