U nedjelju smo pomakli kazaljke na satu - počinje ljetno računanje vremena

U nedjelju smo pomakli kazaljke na satu - počinje ljetno računanje vremena

Zimsko računanje vremena završlo je minulog vikenda. U nedjelju u dva sata kazaljke smo pomaknuli jedan sat unaprijed. Točnije, nakon 1,59 sati, kazaljke na satovima pokazale su 3 sata. Tako ponovno “gubimo” jedan sat sna koji smo dobili prelaskom na zimsko vrijeme u listopadu i vrijeme u

Hrvatskoj računa se kao univerzalno ili griničko vrijeme plus dva sata (UTC+2).

Od nedjelje prestaje vrijediti obaveza upaljenih svjetala tijekom dana na motornim vozilima, osim na mopedima i motociklima koji svjetla moraju imati upaljena cijele godine.

Promjenu ćemo prije svega osjetiti po “duljem trajanju dana”. Sunce će u subotu zaći u 18:18, a u nedjelju sat vremena kasnije, u 19:19. Naravno, nešto će kasnije i izaći: za razliku od subote kada će svanuti u 5:37, a u nedjelju će se prve Sunčeve zrake nad obzorom ukazati u 6:35.

Premda je krajem prošle godine bilo najava da bi ovo pomicanje kazaljki bilo posljednje, nakon čega bismo se morali odlučiti za trajno zimsko ili ljetno vrijeme, prema prijedlogu Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta čini se da će to ipak biti u ožujku ili listopadu 2021.

Ljetno računanje vremena trajat će do 27. listopada.

 

 

Komentari