U pet do podne - za znanost

U  pet  do  podne  -  za znanost

Znanstvenici i građani u cijelom svijetu, u subotu će na simboličan način Maršem za znanost stati u obranu slobode znanstvenog istraživanja, propitkivanja i urođene ljudske znatiželje. U Splitu, Marš za znanost kreće simbolično u 11,55 sati, ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu.

Splitsku organizaciju Marša za znanost predstavili su Luka Baričić, mr.sc., arheolog i dr.sc. Frano Barbir, red. prof.,  šef katedre za termodinamiku na FESB-u.

Grad Split je i sveučilišni grad sa Sveučilištem u Splitu koje je drugo po veličini sveučilište u Hrvatskoj s 25.000 studenata, a prema posljednjim listama prvo u Hrvatskoj po kvaliteti. Split je bio i još uvijek jest znanstveni grad, grad istraživanja i inovacija, grad koji je poželjan ne samo studentima iz bliže oklice već i studentima iz cijelog svijeta.“

Izborom puta marša u Splitu organizatori žele upozoriti na potpuno povlačenje znanosti, obrazovanja (zatvorene su knjižnice, biblioteke i pretovrene u fast foodove), studenata i općenito života iz povijesne jezgre i sve većom kapitulacijom grada pred turističkim objektima.

Marš za znanost kreće u subotu, u pet  do  podne, ispred nekadašnje Sveučilišne knjižnice u Đardinu, preko  Hrvojeve ulice gdje je nekad bio dio Ekonomskog, Pomorskog i Filozofskog fakulteta, preko Poljane kraljice Jelene, odnosno pored Instituta Ivo Pilar te Filozofskog fakulteta u Splitu  (prostor koji je pod sve većim pritiskom da znanstvenici isele i da prepuste tu atraktivnu lokalciju hotelima i hostelima).., Marš se nastavlja Ulicom Marka Marulića ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Voćnom trgu i završava na Rivi.

Marš želi upozoriti na glasove protiv cijepljenja djece koji postaju sve glasniji i sve opasniji, klimatske promjene i potrebu za održivim razvojem kroz alternativne oblike energije, opasnost od promoviranja teorija zavjere, napad na ženska ljudska prava i borbu za veću rodnu ravnopravnost, odustajanje od provođenja cjelovite kurikularne reforme, srozavanje društvenog i ekonomskog statusa visoko obrazovanih.

 

 

Komentari