"U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze"

"U šetnju bez nervoze s Društvom multiple skleroze"

Svjetski dan multiple skleroze Društvo MS Split obilježava već u četvrtak, 30. svibnja tom tradicijskom akcijom, no na novoj lokaciji. Planirano je okupljanje u parku Đardin (Strossmayerov perivoj) s početkom oko 9,30 sati. U slučaju lošeg vremena program se premješta u Bistro Galeriju u Galeriji

umjetnina (Ulica.kralja Tomislava 15) u vremenu od 9,30 do 12 sati. 

Okupljeni sudionici akcije zagrijat će se uz vježbe medicinske gimnastike pod vodstvom fizioterapeuta iz zdravstvene ustanove Priska Med. U Đardinu će biti postavljen  promotivni štand sa prigodnim letcima i majicama.

U 10 sati počinje radionica glazbene terapije s bubnjevima u ritmu srca pod vodstvom Temi Maslov. To će biti najava za početak Splitskog MS walk-a. Kolona u narančastom krenut će u 10,30 sati u šetnju bez nervoze na relaciji Đardin-Grgur Ninski-Zlatna vrata. Nakon puštanja narančastih balona ispred Zlatnih vrata i prigodnog fotografiranja, druženje sudionika nastavlja se oko 11 sati u Bistro Galeriji, uz prigodni glazbeni program kvarteta Fascination.

Pozvani su svi građani Splita da se pridruže i tako iskažu podršku oboljelima od multiple skleroze da nastave svakodnevnu borbu s ovom kroničnom, autoimunom bolešću usprkos raznim predrasudama koje ih prate. Sve će biti u narančastoj boji jer je to zaštitna boja MS-a, boja optimizma i životne energije.

Multipla skleroza je kronična, autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava. Uzrokuje oštećenje mijelinske ovojnice te aksona mozga i leđne moždine. Tijek bolesti je u svake osobe različit i nepredvidljiv. Bolest se najčešće javlja u dobi, između 20.i 45. godine starosti sa tendencijom obolijevanja sve mlađe populacije. Žene obolijevaju češće od muškaraca u omjeru 2:1. U većine bolesnika se simptomi pojavljuju povremeno, a s progresijom bolesti im se može mijenjati jačina i trajanje. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji vida, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole sfinktera. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan (skandiran) govor, pojava spasticiteta, kognitivni problemi.

Komentari