U spomen slikaru Anti Kaštelančiću

U spomen   slikaru   Anti Kaštelančiću

U povodu 30. obljetnice smrti slavnog slikara, udruga Prokultura organizira program "HOMMAGE ANTI KAŠTELANČIĆU" u Kući jezika i kulture - GALERIJA ONAION, Trg Stjepana Radića 5 u Omišu u ponedjeljak 15. travnja 2019. u 19 sati.

Ove se godine 15. travnja navršava 30 godina koliko je prošlo od smrti velikog umjetnika, slikara, grafičara, scenografa i likovnog pedagoga, tim povodom Kuća jezika i kulture, sjedište Prokulture u Omišu, upriličit će hommage ovom velikanu kista, po brojnim poznavateljima najautentičnijem slikaru Dalmacije, prepoznatljivom po svojim jedinstvenim brodicama i jedrima, naslikanim snažnim i izražajnim koloritom.

Prigodna izložba te prikaz drugih uspomena i zabilješki iz bogate ostavštine ovog hrvatskog velikana koju predano čuva obitelj Kaštelančić podsjetit će nas na širinu ovog jedinstvenog opusa kao i na snagu njegove intelektualne prisutnosti i pripadanja svom zavičaju.

Uz uvodnu riječ dr. sc. Nansi Ivanišević, predsjednicudruge Prokultura – Opservatorija kulturnih politika, bit će prikazan kratki film TV izložbe - Ante Kaštelančić koji je snimio HRT.

O životu i stvaralaštvu Ante Kaštelančića govorit će Sabina i Ivo Kaštelančić, kćerka i nećak, predstavnici obitelji umjetnika, Igor Brešan, novinar, publicist, galerist i glazbenik, ujedno prijatelj i veliki poznavatelj slikarovog djela te Maja Kaštelančić Perišić koja će krasnosloviti tekstove velikana hrvatske književnosti posvećenih umjetniku i prijatelju - Jure Kaštelan: „Brodovi kao viđenje svijeta“ i Jakša Fiamengo: „Plovidba po jugu“.

Komentari