Umro glumac Ante Vican

Umro glumac Ante Vican

Umro je Ante Vican, poznati hrvatski i bosansko-hercegovački glumac. Rodio se u Vinjanima Gornjim kod Imotskog 11. lipnja 1926. godine, a kao prvi hrvatski glumac završivši Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu upisan je pod rednim brojem 2. Broj jedan nije se izdavao.

Vijest o smrti Ante Vicana priopćila je njegova bliža rodbina iz Vinjana Gornjih, a Ante je umro u staračkom domu u Grudama.

Vrsni glumac u mostarskom kazalištu imao je i niz zapaženih uloga u domaćim filmovima i brojnim serijama. Između ostalog, dobitnik je i Zlatne Arene za sporednu mušku ulogu u filmu Zrinka Ogreste „Crvena prašina“. Igrao je zapažene uloge u filmovima Bravo maestro, Magareće godine, Malo misto, Maršal, Čovik i po, Ljubav i poneka psovka, Novo doba, a zapažene uloge imao je i u brojnim domaćim serijama.

- O, tako me iznenadila smrt moga velikog prijatelja i izvanrednog glumca, nadasve dobrog i dragog čovjeka Ante VIcana. Bože moj, još u srijedu pričam s nekim svojim suradnicima, kako bi se morao javiti Anti, jer sam mu htio ponuditi jednu ulogu u mom najnovijem filmu o generalu Anti Gotovini. Igrao bi jednog našeg starog emigranta. Tako mi je žao. Zajedno smo studirali, zajedno radili i bili veliki prijatelji. Neiscrpan je bio Antin vrckasti humor, onaj naš pravi narodni, imotski. Koliko li samo divnih anegdota iz njegova života, koje u svakoj prilici prepričavam. Šteta, šteta i Bog mu dao pokoj duši. Zadužio je i hrvatsko i bosansko-hercegovačko glumište - bio je vidno potresen Antun Vrdoljak, kada smo ga nazvali i priopćili mu vijest o smrti Ante Vicana.

Pokop glumca Ante Vicana bit će u njegovim rodnim Vinjanima Gornjim, kod crkve svetoga Ante, a datum pokopa biti će naknadno priopćen, zbog dolaska njegova sina i kćeri iz Londona, ali i sređivanja dokumentacije, pošto je Ante umro u susjednoj državi Bosni i Hercegovini.

Braco Ćosić

Komentari