Uprizorenje Marinske bitke iz lipnja 1657. godine

Uprizorenje Marinske bitke iz lipnja 1657. godine

Uprizorenje Marinske bitke iz 1657., kada su marinske žene branile svoje mjesto od napada Osmanlija, bit će u subotu 22. lipnja u Marini kod Trogira. Program počinje mimohodom povijesnih postrojbi uz pratnju Orkestra HRM-a u 19,30 sati.

u 20 sati je misa u crkvi sv. Ivana za marinske branitelje, a u 20,30 sati je svečano otvorenje priredbe uz pjesmu klape Sveti Juraj te nastup Joška Ševe koji će čitati stihove Andrije Kačića Miočića o marinskim junakinjama.

U 21 sat je uprizorenje povijesne bitke Marinaca i Osmanlija 1657. godine, u kojem suidjeluju povijesne potrojbe sedam kulturno-umjetničkih udruga, u 22 sata nastupa Kumpanija iz Vele Luke, u 22,30 je nastup KUU Andrija Matijaš Pauk, a u 23 sata počiunje koncert grupe Kuzma & Shaka Zulu.

U vrijeme Kandijskih ratova, današnja Marina zvala se Bosiljina i njezinih tisuću mještana, uz pomoć prijatelja s Drvenika, tjedan su dana odolijevali deset puta brojnijim turskim napadačima. Na kraju je svaki treći branitelj ubijen, svaki treći zarobljen i odveden u roblje u Bosnu, među njima i deset žena koje su, obučene u ratnike, branile mjesto. Jela Marunova je poginula zapalivši tursku barutanu, ponovivši žrtvu biblijske Judite ili poljičke Mile Gojsalić. 

Evo što nam je o turizmu i uprizorenju Marinske bitke kazala ravnateljica Turističke zajednice Marina Iva Dvornik:

 

Komentari