Đuro Seder izlaže u palači HAZU u Splitu

Đuro Seder izlaže u palači HAZU u Splitu

U sklopu 62. Splitskog ljeta, Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu i Kulturna ustanova galerija Kula priređuju monogarfsku izložbu zagrebačkog slikara Đure Sedere, koji se nakon 19 godina u Splitu predstavlja uljima na platnu velikog formata.

Otvorenje izložbe je u Akademijinoj zgradi Palači Milesi u četvrtak 14. srpnja 2016. u 20 sati. Izložbu će otvoriti akademik Radoslav Tomić, a moći će se pogledati do 14. kolovoza 2016.

"Tridesetak slika nastalih tijekom tridesetak godina predstavljaju nam umjetnika izrazite figurativne orijentacije i jake kolorističke napetosti, naglašeno temperamentnoga rukopisa i znalačke kompozicione organizacije. Riječ je, dakle, o slikarstvu koje uspješno spaja neposrednost izvođenja i iskustvenost promišljanja, koje umješno koristi ikoničku tradiciju i simboličku referencijalnost motivike, ali znano i naučeno stavlja trajno na kušnju izravnog i svježeg dodira s platnom, kistom, bojom – sa sredstvima koja treba svaki put iznova nadvladati, a ne prepustiti se uhodanim, konvencionalnim, puko ljepotnim rješenjima što ih njihova upotreba podrazumijeva." - piše u katalogu izložbe akademik Tonko Maroević.

Životopis Đure Sedera

Đuro Seder je rođen u Zagrebu 29. studenog 1927. godine. Pohađao je Prvu klasičnu gimnaziju u Zagrebu, a maturu je položio na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1946. Iste godine započinje studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je u klasi profesora Antuna Mejzdića diplomirao 1951. Specijalizaciju za slikarstvo završio je kod profesora Marina Tartaglie 1953. godine.

Nakon studija Đuro Seder je radio u časopisu Jugoslovenski radio kao ilustrator i tehnički urednik, zatim u izdavačkom poduzeću Panorama, a od 1968. do 1981. kao grafički dizajner u Agenciji za marketing – Vjesnik. Od 1981. do 1983. radi kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1983. do 1987. Seder obnaša službu dekana, a od 1987. do 1998. redoviti je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. Od umirovljenja 1998. godine u statusu je professora emeritusa. Redoviti je član Razreda za likovne umjetnosti HAZU od 2000. godine, a od 2011. obnaša i funkciju voditelja Gliptoteke HAZU.

Bio je član umjetničke skupine Gorgona od 1959. do 1966. godine. Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina objavljivao je poeziju u časopisima: Razlog, Kolo, Forum i Republika, a1978. godine tiskana mu je zbirka pjesama Otac iz lonca u nakladi Biblioteke iz Zagreba. Samostalno izlaže od 1958. godine i djela mu se nalaze u mnogim nacionalnim, gradskim i internacionalnim galerijama i muzejima. Primjerice, u Modernoj galeriji, Muzeju suvremene umjetnosti i Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždinu, Muzeju arheoloških spomenika i Galeriji umjetnina u Splitu, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, Zavičajnom muzeju grada Rovinja, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Neue Galerie u Grazu, Kolekciji Soros u Budimpešti i New Yorku, Galerie Hierling u Münchenu, Galeriji prijateljstva Mostarsko-duvanjske biskupije u Mostaru, Umjetničkoj galeriji Založbe kralja Tomislava u Čapljini, Galeriji Šimun Franjevačkog samostana u Dubravama kod Brčkog te u privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

 

Đuro Seder i Radoslav Tomić

Komentari