Usklađeno zajedničkim snagama do ljepšeg Marjana

Usklađeno zajedničkim snagama do ljepšeg Marjana

U sklopu bogatog popratnog programa izložbe "Crkvena baština Marjana" koju su priredila tri splitska muzeja i do 10. listopada može se pogledati u Staroj gradskoj vijećnici, i povodom Danâ europske baštine, danas je u Muzeju grada Splita održan okrugli stol o temi „Marjan i njegovi spomenici“.

Izložba je pokazala da je Marjan i sveto brdo jer na njemu još ima devet crkava i samostana, ali se u povijesnim listinama spominju još neke crkve koje treba arheološkim iskapanjima potvrditi, među njima i najstariji Dijanin hram, a nije istražena ni Bambina glavica.

Marjan kao zaštićeno područje štiti desetak zakona, o njemu brinu državne i javne ustanove te civilne udruge, i u svim tim poslovima čuvanja njegove prirodne i kulturne baštine treba još više usuglašenosti, zajedničkih i koordiniranih koraka, a ne da - primjerice - većina zainteresiranih ne zna da već postoji Plan upravljanja Park šumom Marjan, doduše samo na papiru – čulo se na javnoj tribini.

Srđan Marinić iz Društva Marjan predložio je tri konkretne mjere za čuvanje baštine i ljepote na Marjanu - arheološko istraživanje Dijanina hrama, vraćanje dviju drvenih klupa (šentadi) na Botićevu šetalištu i upisivanje Marjana u B kontaktnu zonu UNESCO-ve Dioklecijanove palače.  

Novi ravnatelj Javne ustanove Park šume Marjan Damir Grubišić zadovoljan je raspravom i najavljuje još dosta posla u očuvanju svih marjanskih vrijednosti.

Okrugli stol je vodio profesor Ivo Babić, koji unatoč nizu pesimističkih pogleda na očuvanje baštine kroz brzi razvoj turizma, predlaže neke konkretne mjere - još više uzajamne suradnje s civilnim udrugama, objavljivanje vodiča za učenike, izrada DVD-a i drugih medija o spomenicima na Marjanu.

Srđan Marinić

Damir Grubišić

Ivo Babić

Komentari