Versi i Luna pobjednici u Sinju

Versi i Luna pobjednici u Sinju

U crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, sinoć je održan 6. Festival marijansko – duhovne pjesme „Klape Gospi Sinjskoj“. Najbolja pjesma po ocjeni stučnog ocjenjivačkog suda je pjesma klape „Versi“ iz Splita Lijepa si lijepa u obradi Živka Ključe. Najveći broj glasova publike i zlatni kip s likom Čudotvorne Gospe Sinjske dobila je klapa „Luna“ iz Zadra s pjesmom Čuj nas Majko u obradi Mile Čačije – Čaje.

Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda pripala je klapi „Munita“ iz Zadra, a treća nagrada dodjeljena je klapi „Neverin“ iz Kaštel Lukšića.

Stručni ocjenjivački sud najboljom obradom proglasio je pjesmu O, divo slavna Krešimira Magdića u izvedbi klape „Oštro“ iz Konavala. 

Na početku programa sve prisutne pozdravili su župan splitsko dalmatinski Zlatko Ževrnja i sinjski dogradonačelnik Zlatko Ugrin, a Festival je prigodnim riječima otvorio gvardijan sinjskog svetišta fra. Petar Klapež. Program je vodila Lejdi Oreb. 

Na festivalu je nastupilo 11 klapa koje su  izvele izvorne marijanske pjesme u obradi za klape. Pjevale su klape “Oštro” iz Dubrovnika, “Ćuvite” sa Šolte, “Luna” i “Munita” iz Zadra, “Skradinke” iz Skradina, “Neverin”, “Podvorje” i “Štorija” iz Kaštela, “Mriža” i “Versi” iz Splita te “Praska” iz Podstrane.

Podsjetimo, iako novijeg datuma, festival Klape Gospi Sinjskoj prepoznat je u glazbenom svijetu.

Albumi s Festivala 2009. i 2010. u izdanju Croatia Recordsa nominirani su za nagradu Porin 2010., 2011. i 2013. u kategoriji najboljeg albuma duhovne glazbe, dok je album s Festivala 2011. nominiran i u kategoriji najboljeg albuma, a 2012. u kategoriji klapske glazbe.

Podsjetimo, Festival je prije 6. godina pokrenuo Organizacijski odbor za obilježavanje 300. obljetnice čudesne obrane Sinja 1715. godine

 

Komentari