Zadnja ovogodišnja Boranka na Osejavi

Zadnja ovogodišnja Boranka na Osejavi

Stotinjak volontera iz Makarske u subotu je pošumljavalo požarište na makarskom poluotoku Osejava, čime je uspješno završena posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta Dalmacije u sklopu najveće volonterske kampanje Boranka.

Akciju pošumljavanja u Makarskoj organiziralo je Gradsko društvo Crvenog križa Makarske u suradnji sa Savezom izviđača Hrvatske, Hrvatskim šumama, HGSS-om Makarske, Ravnateljstvom civilne zaštite i udrugom za održivi razvoj Osejava. U akciji su sudjelovali učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića i Srednje strukovne škole iz Makarske, volonteri DVD Makarska i DVD Tučepi, izviđači iz Odreda izviđača Pomoraca iz Solina te drugi volonteri i građani.

Akciji na Osejavi prethodile su edukativne radionice u makarskim školama koje su organizirali članovi Gradskog društva Crvenog križa Makarske na temu važnosti šuma, očuvanja prirode i klimatskim promjena.

Ovo je deveta po redu i posljednja akcija pošumljavanja organizirana u sklopu kampanje Boranka ove godine. Kampanju Boranka, najveću volontersku akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije, organizira Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i HGSS-om te uz podršku lokalnih organizacija Crvenog križa, Civilne zaštite, vatrogasaca i niza drugih institucija i jedinica lokalne samouprave.

Samo u ovoj godini izviđači su kroz Boranku okupili čak 3,800 volontera koji su posadili 40-ak tisuća novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Od početka kampanje Boranka koja je započela prošle jeseni, u akcijama sadnje sudjelovalo je više od 6,000 volontera i posađenoj je preko 60,000 novih stabala na požarištima u okolici Splita, Solina, Zadra i Makarske.

Kampanja Boranka zbog svoje je kreativnosti i učinkovitosti već postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti, a nedavno je osvojila i najprestižniju europsku nagradu za marketinšku učinkovitost, zlatni Euro Effie te je prva kampanja u cijelog regiji ikad koja je osvojila ovu nagradu. Boranka se nastavlja i iduće godine s novim akcijama pošumljavanja i edukacijama po obrazovnim ustanovama.

Komentari