Zavičajne priče profesora Stipe Žaje

Zavičajne priče profesora Stipe Žaje

Na Svjetski dan učitelja, u punom predvorju Osnovne škole Josipa Jovića u Aržanu, koju pogađa 30 učenika, predstavljena je treća knjiga 80-godišnjeg Stjepana Žaje, umirovljenog profesora hrvatskog jezika koji je u tom krškom mjestu odgojio brojne naraštaja učenika.

Nakon dvije zbirke stihova, Stipe Žaja, koji je uspješno vodio i šahovske sekcije u toj školi, u vlastitoj nakladi objavljuje knjigu "Tako nan je lipo bilo" s 26 kratkih priča s motivima teškog života seljana, nadničara, ali i "muktaroša" koji u svakoj vlasti isplivaju na vrh. Tugaljive životne priče prožete su humorom i narodnim poslovicama pisane su na književnom standardu, ali su dijalozi u mjesnom idiomu, na materinskoj ikavici, spajaju doba pučkih predaja i vile Raviole do suvremenih tehnologija i odseljavanja iz Dalmatinske zagorje.

Predgovor je napisao prof. dr. sc. Božo Skoko, knjigu su predstavili Marija Dujmić i Mladen Vuković, a program je vodila i čitala izabrane priče Zdenka Ljubičić, jednu priču čitala je učenica Matija Knezović.

Uz čestitke svim učiteljima, autor je sve posjetitelje predstavljanja počastio knjigom, potpisom i bogatim domjenkom.

Komentari