Zbog religijskog znaka "svastike" zatvoren 28. "Adria Art Annale"

Zbog religijskog znaka "svastike" zatvoren 28. "Adria Art Annale" Zbog religijskog znaka "svastike" zatvoren 28. "Adria Art Annale"
Rad o jainizmu (sa svastikom) Rad o jainizmu (sa svastikom)
Performans skoka na kartonsku utiju Performans skoka na kartonsku utiju
Plakat 28. Adria Art Annale Plakat 28. Adria Art Annale

U Dioklecijanovim podrumima u Splitu sinoć je počelo 28. izdanje Adria Art Annala, subverzivnog festivala novih umjetničkih tendencija. Izložba je trebala trajati deset dana s nizom izložbi i predavanja, ali je već danas zatvorena zbog "cenzure" umjetnosti.

Ovogodišnji tematski postav pod nazivom "Spajanje svjetova" okupio je velik broj umjetnika,

Naime, kako nam je kazao likovni umjetnik Antej Jelenić iz organizacijskog odbora udruge "Adria Art Annale", ravnateljica Muzeja grada Splita, kojemu je Grad Split lani dao na upravljanje Dioklecijanove podrume, zabranila je jednu skupnu instalaciju zbog starog religijskog znaka "svastike".

JAVNO PRIOPĆENJE UDRUGE ADRIA ART ANNALE

"Do 15. listopada planiran je niz predavanja i tribina vezanih uz pitanja politike, kulture, umjetnosti, ekologije i općenito novih ideja koje promoviraju nenasilje i solidarnost među svim ljudima. Cilj takvog dovođenja rasprave u prostor statične izložbe je upravo poticanje kritičke refleksije i otvaranja prostora javnog dijaloga. Zbog čitavog koncepta, a napose dvaju spornih radova nova ravnateljica muzeja Narcisa Bolšec Ferri je u staljinističkom duhu postavila zaštitare na samom ulazu u izložbeni prostor. U jednom od spornih radova htjeli smo ukazati na stvarno porijeklo ozloglašenog simbola svastike koji izvorno u đainizmu i hinduizmu predstavlja život i nenasilje. Nakon što policija, koju je pozvala sama ravnateljica, nije našla ništa sporno u tome radu (koji niti ne uključuje onaj simbol svastike kojeg koristi totalitarna ideologija nacizma!), ista je došla sa zaštitarima provesti cenzuru i prisiliti autore da prebojaju znak. To je isprovociralo jednog od autora koji je odlučio na simbolički način pokazati revolt prema, u ovom slučaju, totalitarnoj instituciji koja brani temeljne slobode umjetničkog izražavanja. On je u svom performativnom radu skočio na kartonsku kutiju s natpisom "Muzej grada Splita" što je ravnateljica doživjela kao osobni napad, pa je dodatno revoltirana pozitivnom reakcijom publike (nesumnjivo upoznate s procesom prelaska Dioklecijanovih podruma pod upravu Muzeja grada) demonstrativno napustila manifestaciju.

Ovo je presedan u novijoj hrvatskoj povijesti - da jedna institucija u kulturi na ovakav način cenzurira radove, ograničava umjetničke slobode i fizički zabranjuje pristup izložbi. Adria Art Anale je manifestacija koja je, upravo otvarajući prostor suvremenoj umjetnosti i jamčeći pravo slobode iznošenja kritike svih praksi, kako umjetničkih tako i širedruštvenih, postala i dijelom splitske kulturne baštine s prepoznatljivom strategijom umjetničkog djelovanja u substrukcijama Dioklecijanove palače što je kontekst koji uprava Muzeja grada Splita očito ne može razumjeti. Umjetnici su uostalom i osposobili prostor podruma za prihvat posjetitelja te su tamo organizirali preko 1000 umjetničkih projekata.

Uz našu udrugu je bezrezervno stao HULU Split te je u tijeku razgovor o daljnjim zajedničkim koracima. Pozivamo sve zainteresirane za obranu teško izborenih sloboda izražavanja da dođu u subotu u 20h, u Dioklecijanove podrume, gdje ćemo, ovisno o okolnostima održati tribinu o ovome slučaju. " - navodi se u priopćenju udruge "Adria Art Annale".

 

PLANIRANI PROGRAM (sve u 20h):


1.10. ČETVRTAK
          OTVORENJE IZLOŽBE, NASTUP GRUPE "NATIVE", LUCIDNO DRUŽENJE, HRANJIVE IDEJE
3.10. SUBOTA
          RAZGOVOR: “ZAŠTO IZBORI NISU RJEŠENJE” 
          (ZDRAVKO POPOVIĆ, BRUNA NEDOKLAN)
6.10. UTORAK
          PREDAVANJE: “KULTURNA POLITIKA I DRUŠTVENA EKOLOGIJA”, (MIRKO PETRIĆ)
8.10. ČETVRTAK
          PREDAVANJE: "ŽIVOT: ZNANOST, FILOZOFIJA, RELIGIJA, UMJETNOST" (HRVOJE JURIĆ)
10.10. SUBOTA

          PREDAVANJE/TRIBINA: “OSLOBOĐENJE ŽIVOTINJA”, VRSTAŠTVO - NEGATIVNO 
          RAZLIKOVANJE NA OSNOVI VRSTE (R.MEĐUGORAC)
14.10. SRIJEDA 
           PROMOCIJA ČASOPISA ”RAD” - BAZA ZA RADNIČKU INICIJATIVU I DEMOKRATIZACIJU ( B R I D )
15.10. ČETVRTAK 
           ZATVARANJE 28.AAA: SINESTEZIJSKI TEATAR “PROSVJETLJAVANJE”

 

 

Antej Jelenić

Preuzmite datoteke

Antej Jelenić 2,2 MB

Komentari