Zbornik o polihistoru Franu Radiću

Zbornik o polihistoru Franu Radiću

Predstavljanje knjige o znamenitom Boljaninu, koji je svojim djelovanjem zadužio hrvatsku kulturnu povijest, Franu Radiću, polihistoru, pedagogu, arheologu, prevoditelju, kulturnom i javnom djelatniku, u organizaciji Općinske knjižnice „Hrvatska čitaonica“,

održat će se u Teatrinu u Bolu u petak, 2. kolovoza, s početkom u 21 sat.

Fundus „Hrvatske čitaonice“, odnosno, njezina zavičajna zbirka, bogatija je za vrijednu knjigu „Frano Radić – život i djelo“. Zamišljena kao autorsko djelo dr. sc. Franka Oreba, najavljena je bila još prije dvije godine. Ali fascinirani širinom i bogatstvom Radićevog duha i stvaralaštva pokrenuto je dublje znanstveno istraživanje i prikupljena je vrijedna građa. Stoga je knjiga prerasla u obimno djelo, u bogato opremljen zbornik radova u nakladi bolske knjižnice i Naklade Bošković, a uz financijsku potporu Općine Bol.

Urednici zbornika su dr. sc. Jakov Karmelić i ravnateljica knjižnice Jadranka Nejašmić.

U sklopu programa HUM / CROART, zbornik „Frano Radić – život i djelo“, koji su objavili Naklada Bošković i bolska knjižnica, predstavit će priređivač Franko Oreb, Jakov Karmelić i nakladnik Zoran Bošković.

2. kolovoza prošle godine spomen obilježje Franu Radiću (1857. - 1933.), reljef koji je izradio akademski kipar  kt otkiveno je na njegovoj rodnoj kuću, danas hotelu Kaštil. 

Komentari