Zeleni Dalmacije protiv uništavanja Đardina

Zeleni Dalmacije protiv uništavanja Đardina

Park Đardin bez trave

Zeleni Dalmacije pozdravljaju intenciju splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare o vraćanju „onog građanskog” u Split, ako se pod tim podrazumijeva uvođenje reda i stavljanja u funkciju svih atributa civilnog života.

Komunalni pravilnik samo je jedan od imperativa koji može podignuti kvalitetu života stanovnika Splita. Uvođenje reda na Žnjanu i raspisivanje natječaja bio je fenomenalan početak.

Ipak, najvrijedniji gradski resursi u urbanističkom smislu ostaju i dalje po strani. Naravno da se ne može sve odmah staviti u funkciju, ali zabrinjavaju erozije onog građanskog što je bilo u kakvoj takvoj funkciji. Konkretno mislimo na popularni Đardin, jedini splitski park koji je danas devastiran fan zonama ili raznim zabavnim sadržajima. To je potpuno neprimjereno i neprihvatljivo za Zelene!

Stoga tražimo da se pokrene cijeli sustav natječaja kako bi se pripremili za izvođenje uspavani urbanistički potencijali grada i zaokružili u jedinstvenu viziju istinskog gradskog života posebno ljeti. U prvom redu mislimo na stavljanje u funkciju bedema Cornaro kao višenamjenskog prostora, od ljetne pozornice do zelene površine za odmor i zaštitu. Možda bi bilo praktično veliki dio splitskog kulturnog ljeta upravo dislocirati na ovu fantastičnu poziciju i riješiti mnoge konfliktne situacije koje danas prolazimo potpuno nepotrebno. Nadamo se da su pripremljene sve arhitektonske podloge za prostore oko kazališta i Plinarske ulice koju želimo vidjeti kao uređenu pješačku zonu. Želimo potpuno zatvaranje ZOO vrta na Marjanu i raspisivanje natječaja za taj izuzetno vrijedan gradski resurs. Mogli bi nabrajati još ali ne valja pretjerivati s trošenjem novca za nagrade poželjnih, zašto ne međunarodnih natječaja - piše u priopćenju Lovra Rumore, predsjednika Zelenih Dalmacije.

 

Komentari