Željko Marasović uglazbio Marinkovićeve "Ruke"

Željko Marasović uglazbio Marinkovićeve "Ruke" Željko Marasović uglazbio Marinkovićeve "Ruke"

Željko Marasović

Nadahnut novelom "Ruke" Ranka Marinkovića, glazbenik svjetskog glasa, orguljaš i skladatelj, Višanin Željko Marasović skladao je istoimenu orguljašku skladbu i darovao je Memorijalnoj zbirci Ranko Marinković u Visu.

Tim povodom upriličeno je druženje u prostoru Zbirke i poslušana skladba, a našem viškom dopisniku Bogoljubu Mitrakoviću, Marasović govori o svom glazbenom doprinosu Zbirci te kako je i zašto djelo nastalo.

Inače, ovaj hrvatsko-američki orguljaš i skladatelj već više od dva desetljeća živi i radi u SAD-u. Tamo je otputovao krajem 80-ih godina prošlog stoljeća kao mladi orguljaš na magisterij na sveučilištu u Kaliforniji, i iako u početku nije bio oduševljen novim okruženjem, u SAD-u je ostao do danas. Osim kako orguljaš, ostvario je zapaženu karijeru kao filmski i televizijski skladatelj, s opusom od preko 400 djela za dugometražne filmove i TV serijale. Član je Američkog udruženja orguljaša i redovito nastupa u crkvama diljem SAD-a, a njegove nastupe u crkvi u okrugu Orange, južno od Los Angelesa, diljem planeta prenosi jedan od najgledanijih crkvenih programa na svijetu „Hour of power“.

 

 

Željko Marasović

Marasović Željko - Ruke

Komentari