Žrtve obiteljskog nasilja

Žrtve    obiteljskog   nasilja

''Izazovi u radu sa žrtvama obiteljskog nasilja'', naslov je stručnog skupa u organizaciji Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Caritasa SMN, koji će se održati u utorak, 26. studenoga, u Sveučilišnoj knjižnici (2. kat), na adresi: Ruđera Boškovića 31, Split, s početkom u 10 sati.

Skup se organizira u povodu obilježavanja osme obljetnice rada skloništa i Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Sklonište za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nasilje je postalo dio života mnogih i stalno smo mu izloženi. O tome svjedoče osobna iskustva velikoga broja ljudi: od nasilja na ulicama, u školama i domovima, preko ratnih razaranja pa do medija koji nas svakodnevno podsjećaju na prisutnost nasilja u čitavom svijetu i na njegove razorne posljedice. Jedan od najvećih poraza suvremenog društva je sve veći broj slučajeva nasilja u obitelji. Zabrinjavajuće brojke ukazuju na ozbiljnost problematike koja ima nesagledive posljedice na integritet i dostojanstvo pojedinca, funkcioniranje obitelji, zajednice i društva u cjelini.

Cilj ovog stručnog skupa je prikazati posljedice izloženosti različitim oblicima obiteljskog nasilja na prilagodbu pojedinca i njegovo mentalno zdravlje. Poseban naglasak će se staviti na iskustvo rada u Skloništu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja te prikaz izazova i poteškoća s kojima se susrećemo kroz različite faze boravka korisnika u Skloništu. Također, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU Splitsko-dalmatinske Marijana Todorić će govoriti o policijskom postupanju u slučaju nasilja u obitelji te stanju i kretanju kriminaliteta nasilja u obitelji.

Izazovi u radu su brojni te se iz tog razloga organizira ovaj stručni skup, da okupi stručnjake koji se bave ovom problematikom te da sa svojim iskustvom, javnom suradnjom i partnerstvom odgovorimo na njih i potaknemo bolju suradnju u svrhu bolje i učinkovitije zaštite žrtava nasilja u obitelji.

 

Stručni skup započinje u 10.. sati, a predavači će govoriti o temama:

  1. Stanje i kretanje kriminaliteta nasilja u obitelji“ - Marijana Todorić, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije PU Splitsko-dalmatinske

  1. Od poziva upomoć do novog početka – prikaz slučaja“ - Jelena Tutavac, mag.soc.pol., socijalna radnica u Skloništu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja

  2. Kako izloženost obiteljskom nasilju utječe na mentalno zdravlje“ - Marta Grbić, mag.psych., psihologinja u Skloništu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja

 

 

Moderator programa je Ružica Đonlić, VD voditeljica Skloništa za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja.

Stručni skup je prijavljen Hrvatskoj psihološkoj komori i Hrvatskoj komori socijalnih radnika.

Zainteresirani trebaju potvrditi svoj dolazak na mail caritas.smn.skloniste@gmail.com., do 25. studenoga 2019. 

 

 

 

 

Komentari