Rock Klasika

Rock Klasika Rock Klasika

Edo Jakaša

ROCK KLASIKA je emisija koja se - na programu HR Radio Splita - već 24 godine sustavno bavi antologijskim i, općenito, ponajboljim i važnijim diskografskim izdanjima rock glazbe, iz svih razdoblja njezine bolje prošlosti, ali i više no zanimljive sadašnjosti.

Svima zainteresiranima, zapravo, ukazujemo na ponovna izdanja (reizdanja) nekih znamenitih i značajnih rock–albuma i kompilacija iz dalje ili pak bliže prošlosti, kao i na friška (recentna) diskografska rock–izdanja koja se pojave na tržištu, a zavrijeđuju punu pozornost naših slušatelja. Od ove, 24. sezone emitiranja, izdanja apostrofiramo s nekoliko prigodnih uvodnih rečenica (umjesto uobičajenih, slušateljima danas nevažnih i zamornih kritičarskih osvrta) i, naravno, odabirom najdojmljivijih songova. I nadalje, obilježavali bismo obljetnice nekih važnijih rock-izdanja i događaja, a popratili bi i neka od zakazanih gostovanja nama zanimljivijih izvođača na ovdašnjim (festivalskim) pozornicama. U Klasici se nastavljamo referirati i na izdanja uglednih svjetskih glazbenih časopisa Mojo-a i Uncut-a, na prigodne kompilacije objavljene uz spomenute mjesečnike. 

Rock Klasika je u dosadašnjih 1060-ak izdanja predstavila oko 1550 najznačajnijih i najzanimljivijih izdanja u povijesti rocka. Po tomu se svrstala među najtemeljitije i najdugovječnije radijske emisije posvećene rock glazbi. Sada, s 24 godine emitiranja, Klasika je i formalno najdugovječnija emisija posvećena rocku na HR-u i uopće.
 
Emitirano je (dosad) i 13 izdanja cjelonoćnog mjesečnog specijala KLASIKE EXTRA, u kojima smo, u emisijama DVANAESTICA, METALOFONIJA, IZ REGIONALNE ROCK-KRIPTE i PLANET ROCK, vrtjeli izdanja koja iz niza razloga (uopće, ili većim dijelom) nisam mogao uvrstiti u ROCK KLASIKU…

Emisija je na programu svake subote od 20 do 22 sata.

 

 

Posljednje emisije

Subota, 19.09.2020 20:05

Emisija 19.09.2020.

Ciklus ljetnih repriznih Klasika zaključujemo s emisijom posvećenom, najprije nekolicini istaknutijih američkih alter-rock bendova iz 90-ih, biserima iz zlatnog doba američkoga alter-rocka, sabranim na kompilaciji "This Is A Call!" objavljenoj uz svibanjsko izdanje britanskoga glazbenog časopisa Mojoa, a potom i novom studijskom izdanju preporođenih californijskih psych-rockera Dream Syndicatea, vrlo dobrom i uzbudljivom albumu "The Universe Inside", produktu spontanog (cjelonoćnog) eksperimentalnog jam sessiona.

Subota, 05.09.2020 20:05

Emisija 05.09.2020.

Ciklus ljetnih repriznih Klasika nastavljamo s emisijom koju smo nakon pretresa nekih od "highlighta" ex yu rock pjesmarice 80-ih posvetili nedavno reizdanom, po mnogočemu fabuloznom koncertnom izdanju zagrebačkoga Haustora (jednog od naših najboljih i najvažnijih, odnosno najutjecajnijih rock bendova uopće), albumu "Ulje je na vodi - uživo Kulušić 82", zabilježenom 6.siječnja '82. u negdašnjem kultnom zg-klubu, a izvorno objavljenom 1995.

Subota, 22.08.2020 20:05

Emisija 22.08.2020.

Ciklus ljetnih repriznih Klasika nastavljamo emisijom posvećenom američkome kantautoru Fatheru Johnu Mistyju (Joshu Tillmanu), njegovu nedavno objavljenom sjajnom koncertnom albumu "Off-Key in Hamburg", zabilježenom u hamburškoj dvorani Elbphilharmonie, 8.kolovoza prošle godine, uz pratnju Mistyjeva osmeročlanog benda i orkestra Neue Philharmonie Frankfurt. Radi se o vrlo dojmljivom, ako hoćete, i vrlo utješnom koncertnom setu ponajboljih Mistyjevih izvornika, albumu od kojega sav prihod ide u korist fonda MusiCares.

Subota, 15.08.2020 20:05

Emisija 15.08.2020.

Zakratko ćemo "provaliti" u ljetnu repriznu shemu i narednu Klasiku posvetiti jednom od najosebujnijih svjetskih blues-rock gitarista, nedavno preminulom Peteru Greenu. Slušat ćemo, dakako, odabrane snimke, ponajprije raritetne, s albuma "John Mayall's Bluesbreakers Live in 1967", snimke nastale u "u kućnoj radinosti" jednog nizozemskoga fana, u proljeće '67., na koncertima Bluesbreakersa u nekoliko londonskih klubova (Ram Jamu, Marqueeju i Manor Houseu); radi se o kratkotrajnoj postavi s Johnom McViejem, Greenom i Mickom Fleetwoodom, potom snimke s albuma "The Original Fleetwood Mac", singl Albatross, pa dvije snimke s Macovih sessiona u Chicagu, 4 regularne i 3 bonusne snimke s nedavno reizdanog Greenova samostalnog prvijenca "The End of the Game", te dvije snimke s Greenova svojedobno povratničkog albuma "In the Skies".

Komentari

Najave
Rock Klasika

Rock Klasika

Subota, 26.09.2020. 20:05 - 22:00

26.sezonu Rock Klasike otvorit ćemo najprije s legendarnim američkim proto-punkerima Stoogesima, a potom i s američkim alter-rock trubadurom Markom Laneganom. Prigodom 50.obljetnice glasovitog "Fun Housea", pretresli bismo Rhinov monumentalni sedmerostruki ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 19.09.2020.
Subota, 19.09.2020 20:00

Emisija 05.09.2020.
Subota, 05.09.2020 20:00