Emisija 06.08.2020.

Emisija 06.08.2020.

U Galeriji umjetnina Split u srijedu, 12. kolovoza, bit će otvorena izložba "Povratak kapetana" avangardnog likovnog umjetnika i kapetana Zlatana Dumanića, razgovarama s kustosom izložbe Brankom Franceschijem...

Nakon objavljivanja i promocije monografije Ostavština u siječnju 2020. godine, Galerija umjetnina predstavlja kritičku retrospektivu opusa Zlatana Dumanića koja će publici omogućiti uvid u mnogolikost, složenost i, ne manje važno, ljepotu Dumanićeva rada i dendizam njegova osobnog stila. Građu izložbe uz djela iz fundusa muzeja ponajviše čine umjetnine zatečene u stanu nakon umjetnikove smrti sačuvane zahvaljujući Zbirci Marka Lucije Marin, kao i djela otkupljena za zbirku na hrvatskom volatilnom tržištu umjetnina. Kao i monografija, izložba predstavlja obrise Dumanićeve multimedijalne ostavštine koja obuhvaća obilje skulptura, instalacija, slika i slikanih kompozicija, crteža, dnevnika, autorskih i eksperimentalnih knjiga, objekata koji nadilaze i uobičajene i danas vrlo široke odrednice umjetničkog djela, te sačuvanu dokumentaciju performansa.

Izložba je prva u nizu projekata koji će afirmirati cjelokupnosti Dumanićeva stvaralaštva unutar korpusa suvremene hrvatske umjetnosti i umjetnosti uopće, čiju je multidisciplinarnu, javnu, prostorno i sadržajno specifičnu i multikulturalnu paradigmu, on intuitivno i među prvima prihvatio i prakticirao. Dumanićeva karizmatična prisutnost i nepredvidljiv temperament kojima je dekadama unosio naboj u događanja na splitskoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni jedna je od najsnažnijih provedbi radikalne postavke avangardnog umjetničkog programa o izjednačavanju umjetnosti i života. Njegov odnos prema stvarnosti bio je beskompromisan, onkraj klišeja zdravog življenja i političke korektnosti. Njegova kritika društvenih devijacija nesmiljena, njegova erotomanija izravna, a likovnost senzualna i poetična. I dok postoje umjetnici koje građanstvo jednoglasno voli, Dumanić je bio umjetnik koji je nadasve volio, živio i odražavao poslovične suprotnosti svoga rodnog grada. Povratak kapetana je stoga izložba koja nam osim revizije umjetničkog rada i karijere, prenosi svjetonazor čije emancipatorske postavke nikad nisu bile važnije. (Branko Franceschi)

 

Izložba ostaje otvorena do 27.9 2020.

Izložba je financirana sredstvima Grada Splita i Ministarstva kulture RH.

Emisiju je pokrenuo Branko Franceschi, ove sezone autorica i voditeljica je Jasminka Babić.

O emisiji Radio galerija

Galerija umjetnina Split u suradnji s Hrvatskim radijom Radio Split četvrtkom u 17.30 sati emitira tjednu polusatnu emisiju Radio galerija o umjetnosti, izložbama i muzejima. Emisija je dobila priznanja hrvatske likovne kritike.

Pročitaj više

Komentari

Radio galerija
Radio galerija

HRT – Radio Split — Vijesti, kultura, umjetnost

Galerija umjetnina Split u suradnji s Hrvatskim radijom Radio Split četvrtkom u 17.30 sati emitira tjednu polusatnu emisiju Radio galerija o umjetnosti, izložbama i muzejima. Emisija je dobila priznanja hrvatske likovne kritike.

Najave
Radio galerija

Radio galerija

Četvrtak, 24.09.2020. 17:30 - 18:00

S gošćom Kristinom Lovrić razgovaramo o suvremenom plesu povodom izvedbe autorskog projekta Stvarnosne kompozicije // Ima nešto što me raduje koji će se u produkciji Koribant Lab-a izvesti u utorak, ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 17.09.2020.
Četvrtak, 17.09.2020 10:30

Emisija 10.09.2020.
Četvrtak, 10.09.2020 10:30