Hrvatski radio

Radio Split

Banana Zvuk izbacuje novi album Roba

17.12.2021.

14:38

Autor: HRT Radio Split

Banana Zvuk new album

Banana Zvuk new album

Foto: Alan Mornar / Klubska Scena

Izašao je novi album splitske grupe Banana Zvuk s osam novih pjesama snimljenih u suradnji s poznatim reggae i hip-hop umjetnicima poput Dedduha (Who See) Sassje, Popaya, Žana Jakopača, Chakke (Kali Fat Dub), Kandžije, Alejuandra Buendije (TBF) i Rade Šerbedžije

Banana Zvuk je splitski dvojac koji od 2006. godine širi ljubav prema svim oblicima roots glazbe. Izvođački i stvaralački dio čine producenti, DJ-evi, MC-evi i glazbenici Luka Barbić (TBF) i Ivan Jurić Yuri (ST!LLNESS). Ovi splitski glazbeni umjetnici bave se istraživanjem i promoviranjem ritmovima od duba, reggaea, hip-hopa, drum'n'bassa, dancehalla, junglea do različitih glazbenih mashupova. Jednako su skloni novom zvuku i svježim izdanjima kao i starim klasicima za kojima posežu da ubrizgaju nove doze adrenalina. Njihov debitantski album "Split Banana" iz 2018. godine sadrži sedam pjesama u raznovrsnim reggae stilovima, a izvedene su s ponajboljim svjetskim reggae izvođačima kao što su Tenor Fly, The Ragga Twins, Skarra Mucci... Album "Split Banana" je bio nominiran za album godine od strane prestižnog europskog portala za reggae glazbu Reggaeville. Godinu 2020. obilježilo je objavljivanje kompilacijskog izdanja “Re-Shake!” koje obuhvaća remikseve domaćih autora, kao i autorskog singla "OPG" koji je nastao suradnji s Kandžijom te dobivanje nagrade Ambasador u kategoriji Najbolji dub/reggae selektori u Hrvatskoj. Nagrada Ambasador je dodjela priznanja sudionicima elektroničke scene za ostvarenje u proteklih 12 mjeseci, a dodjeljuje ju je krovna udruga za elektronsku glazbu Klubska kultura koja je isto tako zaslužna i za prvo zajedničko predstavljanje hrvatske na međunarodnoj glazbenoj konferenciji Paris Electronic Week. Početak 2021. godine obilježava nova suradnja s Reperom iz sobe u obliku reggae remixa singla „Dobro san“. U prosincu 2021. objavljen je drugi studijski album, „Roba“ koji sadrži osam pjesama, snimljenih u suradnji s poznatim reggae i hip-hop umjetnicima poput Dedduha (Who See) Sassje, Popaya, Žana Jakopača, Chakke (Kali Fat Dub), Kandžije, Alejuandra Buendije (TBF) i Rade Šerbedžije, a zahvaljujući tom albumu, Banana Zvuk je sada ponovno podržan od strane prestižnog europskog portala za reggae glazbu, Reggaeville.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

JEZGRA

Na valovima Radio Splita emitira se 60-minutna emisija elektroničke glazbe "Jezgra" Klubske Scene svaki petak u 23 sata, uz mikseve DJ-a-/selektora/autora hrvatske elektroničke glazbe. Jezgra je kao platforma nastala 2016. povodom 15 godina portala Klubska Scena serijalom edukativnih predavanja, izložbi, radionica, a evoluirala je i u radijsku emisiju. Klubska Scena je portal elektroničke glazbe i klupske kulture koji je pokrenut 2001. g. Ukoliko želite predstaviti sebe i svoj rad ili preporučiti nekoga javite nam se na jezgra@klubskascena.hr. Emisiju uređuje Alan Mornar.

Poslušajte u Slušaonici