Hrvatski radio

Radio Split

Dj Jaxx Pot u emisiji Jezgra radio Splita

30.12.2022.

10:01

Autor: Klubska Scena

Krunoslav Nerad

Krunoslav Nerad

Foto: Alan Mornar / HRT

Rođen sredinom osamdesetih godina u Slavonskom Brodu, Krunoslav Nerad aka Dj Jaxx Pot svoj prvi kontakt s elektroničkom glazbom ostvaruje krajem devedesetih. Konkretna glazbena svijest koja se pojavljuje u tom vremenu zaokuplja ga u punom smislu riječi i zvuka. Veliki val elektroničkih događaja u novom mileniju, početkom 2000. obilježava sve ono što će se dogoditi narednih dvadeset godina, slušajući i hvatajući tzv. „beat“. Ovaj brođanin tokom srednjoškolskog obrazovanja sa grupom prijatelja u glazbenom smislu su inspirirani hip-hop stilom, u to vrijeme se pojavila i prva amaterska radio postaja Srednje Tehničke škole koja je potakla zanimanje za DJ vode. Prilikom posjete prvih elektroničkih događaja u rodnom gradu i okolici budi se privrženost prema elektronskoj glazbi, točnije , techno zvuku .

Prvo javno pojavljivanje na domaćoj sceni kao D.J. bilježi 2006. godine na lokalnoj televiziji u emisiji elektronske glazbe „Nucleus“, gdje prvi put predstavlja svoju glazbenu selekciju, inspiriranu globalnim i lokalnim akterima tadašnje elektroničke scene u Hrvatskoj. Ulaskom u House stil, pod pseudonimom Housejaxx, u širem smislu prelazi u novo i za njega do sada neistraženo područje glazbene selekcije, koja ga je u narednim godinama isprofilirala u temperamentnog D.J.-a iza pulta, ne slijedi trendove niti se ograničava stilovima. Prepoznat po originalnosti i kvaliteti od strane lokalne organizacije elektroničkih događaja Esaa Association, u rodnom gradu dolazi do svojih prvih rezidencija u klubovima kao što su Valinor i Scotch te Graffiti festivala, rezidencija potpuno drugačijeg zvuka i forme. Također bilježi nastupe u okolici i manjim gradovima, gdje postaje sinonim originalnog i kvalitetnog tzv. „underground“ zvuka, koji istovremeno postaje sve više tražen i cijenjen u klubovima na lokalnoj sceni u razvoju.

Razne suradnje s tadašnjim lokalnim udrugama i organizacijama elektroničkih događaja, otvorile su mu nastupe s velikanima hrvatske elektronike i imenima iz inozemstva, gdje prezentira svoju selekciju i zvuk u punom svijetlu. Nakon nekoliko godina aktivnog rada i djelovanja. 2009. godine ostvaruje suradnju sa njemačko-hrvatskom organizacijom elektroničkih događaja Expressed Movement, te prvi nastup izvan granica u klubu „Neuraum“ u Münchenu 2011. Iste godine mjenja svoje ime pod kojim nastupa u Jaxx Pot, s kojim nastavlja svoj put kroz elektroniku u vidu organizatora elektroničkih događaja, kroz nastupe u ostalim gradovima u Hrvatskoj, te gostovanjima na lokalnim radio postajama. Tokom godina rada i djelovanja na lokalnoj sceni prolazi kroz razne stilove elektroničke glazbe u selekciji, ali se unazad nekoliko godina ipak zadržava na progressive house zvuku , koji je ujedno bio uvijek prisutan u određenoj mjeri ali nikad u potpunosti. S time završava faza traženja i definiranja onoga što želi prezentirati publici na plesnom podiju, ali se ne zatvara u sigurnu zvučnu zonu, priča se vraća na početak gdje sve počelo sa beatom techna, pa tako paralelno eksperimentira sa modernim zvukom istog.

 2012. godine dolazi do prvih gostovanja na inozemnim radio postajama, kao rezultat njegovih tehnički i stilski usavršenih studijskih serijala mixeva pod nazivom Conffesions. Pojavljivanja na Proton Radiju iz Los Angelesa nisu rijetkost, 2018. debitira u emisijama E-Motion te VS Show , a njegova progresivna selekcija se emitirala i na Argentinskom radiu MixOne u Južnoj Americi. Sredinom 2017. godine izdaje svoje prvo Ep izdanje pod nazivom Life in poetry za etiketu „Abandon“ iz Hrvatske, u suradnji s producentom Hatar, formira se novo ime koje koristi za produkciju, u kojem nastaje projekt pod nazivom „Hatar & Keuno“. U istoj godini izlazi drugo Ep izdanje Sunset vision za Hrvatsku etiketu „A must have“ na kojoj se također nalaze mnoga zvučna imena domaće i regionalne scene. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

JEZGRA

Na valovima Radio Splita emitira se 60-minutna emisija elektroničke glazbe "Jezgra" Klubske Scene svaki petak u 23 sata, uz mikseve DJ-a-/selektora/autora hrvatske elektroničke glazbe. Jezgra je kao platforma nastala 2016. povodom 15 godina portala Klubska Scena serijalom edukativnih predavanja, izložbi, radionica, a evoluirala je i u radijsku emisiju. Klubska Scena je portal elektroničke glazbe i klupske kulture koji je pokrenut 2001. g. Ukoliko želite predstaviti sebe i svoj rad ili preporučiti nekoga javite nam se na jezgra@klubskascena.hr. Emisiju uređuje Alan Mornar.

Poslušajte u Slušaonici