Hrvatski radio

Radio Split

Dražen Žanko predstavlja prvi singl s novog albuma - Moja lička zima

01.02.2023.

09:29

Autor: Denis Šabić

Dražen Žanko

Dražen Žanko

Foto: HRT / HRT

Naslovna pjesma albuma Dražena Žanka “Moja lička zima” dobila je svoj lyric video.

Ovu sjetnu i nostalgičnu ljubavnu pjesmu za koju je tekst napisao Pavao Šulentić, a glazbu Dražen Žanko, idiličnim prizorima iz Like, tog kršnog i ponosnog kraja, slikom prati i zanimljiv video. Cijeli album “Moja lička zima” kao i istoimena naslovna pjesma, odiše tekstovima koji opisuju Liku, Velebit, njezine stanovnike, običaje, nesretne ljubavi, duge ličke zime, odlazak u dijasporu, povratak u rodni kraj. Život u tom kraju nikada nije bio lagan, a upravo su to teme koje su u ličkim pjesmama uvijek aktualne.

Dražen Žanko

Dražen Žanko

Foto: HRT / HRT

Znano je da je veliki broj ljudi iz ličkog kraja napustio rodnu grudu i odselio u (osim u Zagreb i Slavoniju) Kanadu i Ameriku. Dr. Pavao Šulentić je opisom atmosfere iz vremena velikih migracija našega naroda, na svim pjesmama vjerno dočarao kako je to u Lici tada izgledalo. Pošto je i sam rođeni Ličanin, sve ove teme su mu iz prve ruke i te kako poznate, a neke od pjesama s albuma gotovo su autobiografske. Dražen Žanko je svojim neiscrpnim talentom i nedvojbenim glazbenim umijećem napisao melodije kojima je odlično upotpunio zanimljive Šulentićeve tekstove.

Intervju-Dražen Žanko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.