Hrvatski radio

Radio Split

Na glazbenom festivalu ALDA CROATIA očekuje se oko 150 tisuća gostiju

08.04.2022.

23:55

Autor: HRT Radio Split

Najava festivala pred Meštrovićevom galerijom

Najava festivala pred Meštrovićevom galerijom

Foto: Mladen Vuković / HRT

Pred Galerijom Meštrović danas je predstavljen veliki glazbeni projekt ALDA CROATIA koji će se tijekom ljeta održati u Areni u Puli i početkom kolovoza na Žnjanu u Splitu. Uz predstavnike kompanija ALDA-e i Insomniaca o spoju glazbe i turizma govorili su i državni tajnik Ministarstva turizma i sporta RH Tonči Glavina, gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić i zamjenik gradonačelnika Splita Antonio Kuzmanić. Prema riječima organizatora na Jadranu se zahvaljujući tim događanjima očekuje preko 150.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. 

Evo što su kazali državni tajnik za turizam Tonći Glavina i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba.

Tonći Glavina

Evo priopćenja organizatora:

Početkom proteklog tjedna je u domaćim medijima osvanula službena potvrda organizacije spektakularnog sedmodnevnog glazbenog događanja koje će biti održano u Puli. Riječ je o festivalu elektronske glazbe pod nazivom „Secret project presents Pula music week“ čiju organizaciju potpisuju najveći glazbeni promotori ALDA i Insomniac. Da ne misle stati samo na tome, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare gdje je najavljeno još jedno veliko glazbeno događanje koje će se ovog ljeta dogoditi u Splitu. Po pitanju detalja u vidu termina, lokacije i izvođača, organizatori su za sad ostali zakopčani i nisu iznijeli detalje, no nakon konferencije se neslužbeno moglo čuti da će u Splitu nastupiti jedna od globalno najpopularnijih zvijezda današnje glazbene scene.

Prema riječima Allana Hardenberga, čelnog čovjeka ALDA-e i Baggi Begovica, čelnika Insomniaca za Europu - Hrvatska će ovo ljeto u Puli i Splitu ugostiti neke od vodećih imena elektronske i svjetske glazbene scene. „Detalji festivala u Istri su više manje poznati. Ostaje tek da u narednim tjednima najavimo što će nas uz Pulu očekivati na glazbeno festivalskim lokacijama diljem istarskog poluotoka. Kad je riječ o događanju u Splitu, detalje još uvijek nećemo iznositi, ali možemo potvrditi da će domaća i svjetska javnost biti ugodno iznenađena. Split u svakom slučaju očekuje spektakl kakvog još nisu doživjeli. O čemu je točno riječ, informirat ćemo u nadolazećim tjednima. Svi detalji su organizacijski poznati i ugovoreni, a glazbeni event koji spremamo će biti iznimno atraktivan, prvenstveno zbog izvođača koji će nastupiti, ali i činjenice da će ovime Hrvatska zasigurno doći u fokus interesa glazbene publike na globalnoj razini“ istaknuli su Hardenberg i Begovic.

Nakon uvodnih riječi predstavnika organizatora, okupljenima se obratio državni tajnik Ministarstva turizma i sporta RH Tonči Glavina koji je naglasio kako Hrvatska ovime dodatno jača svoju već prepoznatu reputaciju kulturne i festivalske destinacije. „Festival koji je pred nama će dodatno obogatiti, ali i učvrstiti Hrvatsku na turističkoj mapi svijeta s naglaskom ne samo na prirodne ljepote koje krase našu zemlju već i sveobuhvatna, iznimno atraktivna događanja koja se ovdje događaju. Hrvatska godinama gradi svoju poziciju prateći globalne trendove izvanpansionske ponude i s veseljem možemo reći da smo danas prema interesu, ali i količini globalno interesantnih događanja u samom vrhu u odnosu na nama konkurentske zemlje na turističkoj mapi Mediterana, ali i puno šire“ - istaknuo je Glavina.

Gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić nije krio zadovoljstvo što će u periodu od 30. lipnja do 6. srpnja u Pulu i na istarski poluotok stići neki od najboljih svjetskih DJ-eva koji će nastupiti u pulskoj Areni. „Grad Pula je nasušno trebao ovakvo događanje. Ako proanalizirate utjecaj koji su ovakve ili slične manifestacije imale na sredine gdje su ranije održavale, tada slobodno možemo reći da grad Pulu zahvaljujući „Pula music week-u“ očekuju lijepe stvari. Prema najavama, uz impresivan spektar izvođača, „Secret Project presents Pula Music Week“ privući će stotinjak tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta u Istru. Posljedično se očekuje ekonomski utjecaj na svim razinama tako da s veseljem očekujemo ovo događanje koje ćemo raširenih ruku dočekati ovo ljeto, ali i narednih godina“ podvukao je Zoričić.

Zamjenik gradonačelnika Splita, Antonio Kuzmanić, kazao je da će građani i turisti njihovog grada zahvaljujući ovom projektu dobiti još jedno svjetski poznato glazbeno događanje. - "Naš grad je donedavno u turističkom kontekstu bio prvenstveno tranzitna luka. Zahvaljujući ulaganjima i populariziranjem našeg turističkog proizvoda, Split je postao jedna od turistički najatraktivnijih destinacija. Danas je Split sinonim za cjelovito turističko odredište koje pored iznimnih prirodnih blagodati nudi bogat kulturni, sportski i zabavni sadržaj. Velika glazbena događanja poput ovog stavljaju nas na svjetsku turističku mapu i vrijedan su marketinški i gospodarski potencijal koji ćemo sigurno znati iskoristiti. Ovim događanjem oživljavamo područje Žnjana i najavljujemo njegovu novu razvojnu fazu, što me dodatno veseli, poručio je Kuzmanić.

Iako detalji događanja u Splitu ostaju još neko vrijeme tajna, organizatori ističu kako je s Gradom potpisan višegodišnji ugovor o suradnji. Pula će pak svoj Music week gledati ove, ali i idućih deset godina koliko su se organizatori i Pula ugovorno obvezali.

Podsjetimo kako će u Puli tijekom sedam dana događanja nastupiti neki od vodećih DJ-a poput južnokorejske atrakcije Peggy Gou, Solomuna, britanskog producentskog dua Disclosure, Tale Of Us, Borisa Brejche, Charlotte de Witte, a kao šlag na tortu slijedi spektakl posljednjeg dana događanja kada posjetitelje očekuje nastup Black Coffee-a. Riječ je o izvođaču čiji je album prije par dana osvojio Grammyja u kategoriji najboljeg plesnog albuma elektronske glazbe. Po pitanju detalja događanja u Splitu ostaje nam biti strpljivi i čekati skore objave na tu temu. Izvođači na koncertima na splitskom Žnjanu bit će objavljeni krajem travnja

Osnivanjem ureda u Hrvatskoj početkom ove godine - Zagreb, Split i Pula pridružili su se globalnim uredima u Los Angelesu, Amsterdamu, Tokyu, Hong Kongu i Miamiju u kojima Alda i Insomniac uspješno djeluju. Na press konferenciji se za kraj moglo čuti kako management Alde naveliko traži nove zaposlenike iz Hrvatske koji će ove i idućih godina imati priliku raditi u najvećoj svjetskoj producentskoj kompaniji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.