Hrvatski radio

Radio Split

Nastupom Nene Belana na Prokurativama započeo 62. splitski Festival zabavne glazbe

02.07.2022.

02:32

Autor: Radio Split

Neno Belan & Fiumens na Prokurativama

Neno Belan & Fiumens na Prokurativama

Foto: Edo Gracin / Radio Split

Nastup Nene Belana 1. srpnja 2022., na početku 62. Festivala zabavne glazbe - Split 2022. organiziran je u povodu 25 godina zajedničkog muziciranja s riječkim Fiumensima. Kao gosti nastupili su - Zorica Kondža, Jakša Jordes na saksofonu te perkusionist Ante Prgin Surka, a glazbenu potporu u nekoliko pjesama pružila je šibenska klapa "More" koja je s Belanom snimila niz pjesama, pogotovo uspješnica sa šibenske Šansone.

Posljednjih godina, splitski Festival zabavne glazbe započinje velikim solističkim koncertom. Prošle godine, ta je čast pripala Doris Dragović, a ovoga puta splitskom rokeru s riječkom adresom Neni Belanu koji 25 godina uspješno surađuje s tamošnjim sastavom Fiumens. Koncert je bio podijeljen u 2 dijela - prvi akustični u trajanju od 90 minuta, a potom, nešto duži - pravi rokerski koncert koji je oduševio splitsku publiku. Akustični dio, Belan je započeo s prošlogodišnjom pjesmom sa šibenske Šansone "Na cvitnu nedilju", a nastavio s popularnim baladama poput Ponoćna zvona, Bambina, Srce od leda i drugim da bi taj dio zaključio s pjesmom koja je i danas popularna, a prvi puta je izvedena na istoj pozornici, prije 33 godine - "Dugo, toplo ljeto".

Nakon kraće stanke, kako bi se pozornica priredila za ovaj žešći nastavak, publika je plesno, na nogama "odradila" drugi dio koncerta s pjesmama poput "Ella E", "Ivona", "Sunny Day", kao i uspješnicama iz doba Đavola. Nažalost, dio publike je tijekom stanke otišao, pa su, ne baš u cijelosti ispunjene Prokurative možda izgledale pomalo tužno, ali Belan i prijatelji su se trudili rasplesati preostalu publiku u gledalištu. I u tome su uspjeli tijekom tog dijela koncerta. Koncert je nakon više od 3 sata svirke završen s pjesmom "Galeb", još jednom uspješnicom sa šibenske Šansone u kojoj su također sudjelovali uz Fiumense i članovi klape "More", Jakša Jordes iz Daleke obale na saksofonu te sjajani perkusionist sa svojim improvizacijama Ante Prgin Surka. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.