Hrvatski radio

Radio Split

Svestrana hrvatska glazbena umjetnica Stella McRawl osvaja strano tržište, uskoro i hrvatsko...!

11.02.2022.

12:24

Autor: Denis Šabić-HRT Radio Split

StellaMcRawl i The Vanillas

StellaMcRawl i The Vanillas

Foto: privatna zbirka / privatna zbirka

Stella McRawl je kantautorica koja već više od desetljeća stvara izvrsne pjesme koje nadilaze ljepotu pop glazbe. Produkt Hrvatske i osnivačica senzacionalne djevojačke grupe The Vanillas, Stella od svoje osme godine kuje vlastiti put na glazbenoj sceni.

Unoseći nježnost u svoje pjesme uz uzvišeni glas koji preplavljuje publiku, 2021. godine objavila je zadivljujući niz pjesama koje su učvrstile njezinu reputaciju iznimno talentirane umjetnice. Ta reputacija uskoro će porasti s objavljivanjem njezinih najnovijih pjesama.

Uz niz budućih pjesama koje su u pripremi, Stella se sprema skočiti na sljedeću razinu jer njezinu solo karijeru nadopunjuje izvanredni rad s The Vanillas. Tekstovi koji govore o njenom vlastitom putovanju, ona blista jače od bilo koje noćne zvijezde na nebu.

Spontana, prirodna i autentična, ona pjeva o svom svijetu i postojanju s vrhunskom lakoćom umjetnika na vrhuncu svog stvaralaštva. Ne samo zabavljačica već i strastveni zagovornik rada s problemima mentalnog zdravlja djece, ona je moderna snažna žena koja probija nove sfere i odbacuje ustaljena očekivanja ljudi i pomiče normalne granice stvaranja glazbe.

Nadrealna, svojstvena u svom stilu i melodična, Stella McRawl umjetnica je koja će preoblikovati budućnost i izgraditi svoj osobni image. Ovo je njezino vrijeme i ona trči prema horizontu s glazbom u svom duhu.

The Vanillas...

Sve cure iz pop grupe The Vanillas zasigurno imaju više od jednog okusa u džepu i kombiniraju ih sve kako bi isporučili melodičnu pop glazbu za dušu. Sa sjedištem u Njemačkoj, ali podrijetlom iz različitih kultura, 2021 je bila godina u kojoj su zaista donijeli nešto novo u glazbenoj industriji.

The Vanillas se sastoje od četiri jake neovisne cure, sestara Khay i Sorang, Dani i Stella, i vise su nego klasične pop princeze. Začetak grupe je nastao kroz suradnju Stelle i Sorang, a kako je njihov obim rada rastao, zamolili su Dani i Khay da se pridruže uzbudljivom konceptu. Rezultirajuća mješavina četveroglasnih harmonija i duševnih, zaraznih vokala jednostavno oduzima dah, a slatkiši za uho koje stvaraju dar je koji se neprestano daruje.

Svi su oni sami po sebi briljantno talentirani kantautori, koji postavljaju originalne pjesme s opojnim harmonijama koje stvaraju direktna osjećanja kod njihove publike. Njihova kombinirana kulturna baština Kube, Kolumbije, Tajlanda i Hrvatske dodaje začin grupi dok istražuju svoje utjecaje kako bi proizveli pjesme koje su jedinstveno njihove.

The Vanillas

The Vanillas

Foto: privatna zbirka / privatna zbirka

1. Draga Stella možda bi bilo dobro na početku razgovora kazati nekoliko riječi o sebi, oni koji te poznaju kažu da si zaista svestrana umjetnica , sposobna i inteligentna posebno u svijetu glazbe i umjetnosti..

- Haha! Dobar dan šaljem vam lijepe pozdrave iz Njemačke! Drago mi je da ste me pozvali i da možemo malo popričat o mojoj glazbi.

Ja sam Stella McRawl imam 22 godine, živim u Njemačkoj, ali Hrvatica sam. Stvaram glazbu od kad znam za sebe, kad sam imala 9 godina počela sam pisat pjesme i u suštini cijeli dan, svaki dan radim na glazbi zato sto mi je to najdraže na svijetu. Volim sve šta ima veze sa glazbom, dali je to slušat ili stvarat , jednostavno uživam u glazbi u svakom pogledu.

2. Godinama s roditeljima živiš u Njemačkoj , te tu stvaraš glazbu kako bi opisala svoje pjesme , kako one nastaju i od kuda inspiracija

- Jako dobro pitanje! Moje pjesme su uvijek jako osobne. Ja pišem o svemu sto proživim i o čemu maštam.

Ja sam rano naučila da je pisanje pjesama najbolji put za mene da razumijem svijet oko sebe kao i ljude i tako u mjesto da pričam o osjećajima i o svojim mislima.

Ja pišem pjesme i to mi pomaze da razumijem ljude i sebe bolje. A u svezi i kako nastaju pjesme… to je različito, kad sam počela skladat ja sam uvijek počela sa melodijom i sa tekstom i uvijek sam imala neku ideju šta će biti poruka te pjesme! I danas slično radim, znam o čemu ću pisati i šta će biti tema te pjesme i onda prvo pišem akorde i pravim bit pa snimim vokal i sve drugo uvijek dolazi poslije vokala SAMO PO SEBI … Kao pjevačica mi je naravno melodija i tekst i pravi vokal prioritet zato sto ti to govori di te ritam vodi i to ti ostaje u uhu.

3. Na poseban način se želiš predstaviti hrvatskoj publici, gledateljima, slušateljima , kako na koji način, je li koncertima, prigodnim nastupima, gostovanjima ..

- Najbitnije mi je u momentu predstavljanje preko radio stanica, streaming platformi i preko spotova koji su na YouTubu. Naravno da želim nastupati u Hrvatskoj na televiziji i gdje god naši fanovi meni i našu glazbenu grupu budu tražili i ako ponude budu odgovarale. Heh. Nadamo se da će to uskoro biti moguće kad se sve malo smiri. Jedva čekamo!

4. Imaš svoj band zgodnog naziva The Vanillas, kako funkcionirate i što vam kažu glazbeni kritičari i vaša publika ...

- Prvo da kažem nešto o tom kako je došlo do imena naše grupe The Vanillas. Na engleskom se koristi riječ „vanilla“ ili „so vanilla“ kad hoćeš opisati da je neko sladak ili pre ljubazan ili dosadan i tako kad neko nas vidi možda pomisli: eh to su četiri slatke male curice i onda se iznenade da su to četiri vulkana. Mi smo se tu poigrale sa imenom benda zato sto smo mi nešto sasvim drugačije nego dosadne male mainstream slatkice. Mi definiramo kroištenje riječ „vanilla“ na sasvim novi način. The Vanillas se sastoje od nas četiri, Khay i Sorang, Dani i mene. Grupa je nastala kroz suradnju od Sorang i mene i onda smo zamolile Dani i Khay da se pridruže. Mi smo Svi sami po sebi kantautori,.Kombiniramo kulture raznih zemalja :Kube, Kolumbije, Tajlanda i Hrvatske i to dodaje posebni čar i začin našoj grupi.

Volimo Lofi stil i Pop glazbu kao i izvođači poput Timbalanda, Blondie, Selene Gomez, Taylor Swift, pa čak i K-Pop umjetnice, svi se mogu naći u našoj glazbi. I tako dijelimo ljubav na jedini način na koji znamo. Cilj nam je dati svim ženama i curama svijeta snagu da se izdignu iznad svih izazova i stereotipa društva i postanu osobe kakve žele biti i da rade na svojoj emancipaciji neumorno dalje i da vjeruju da je to moguće, a ne samo floskula!Dosad smo objavile nekoliko pjesama u kratkom vremenu i svaki dan radimo na novoj glazbi. Znači ima još puno toga o čemu se možete draga publiko radovat.

Mislim da čak i najstroži kritičar će pronaći nešto sto mu se sviđa kod naše glazbe, ali mi se ne obaziremo na kritiku zato sto mi vjerujemo u sebe i u svoj način kako radimo glazbu. I ustvari najveći kritičar je moj otac koji me sa toliko kritike „iz bombardirao” da me ništa vise ne može iznenaditi niti zaustavit. Kritika me jednostavno još više motivira pogotovo njegova. U svakoj kritici se nađe nešto dobro.

5. Mlada si djevojka i vrlo ambiciozna, potpora roditelja je tu, razmišljaš li o nekom zajedničkom duetu u Hrvatskoj , s kim bi htjela surađivati i snimiti pjesmu..

https://www.youtube.com/watch?v=AazlQ4Dq2HM

- Oh to je jako teško pitanje, ali posto sam uvijek bila još kao dijete , Severinin fan bila bi mi velika čast jednog dana s njom napraviti pjesmu. Inače sam otvorena za svakojaku suradnju ako bi kemija odgovarala.

6. Postoji li mogućnost nastupa na ljetnim festivalima koji se održavaju diljem Dalmacije i kako vidiš daljnji razvoj tvoje glazbene karijere

- Uvjek! Uživam u kulturi i atmosferi koja vlada u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji. Moji roditelji imaju kuću u malom idiličnom selu koje se zove Putičanje. To je kraj Vodica, a samim tim kad sam ljeti tamo se nudi CMC festival kao jedna lijepa opcija. Pozdrav Putičanju! A naravno pozdrav svim vašim čitateljima!

7. Možda za kraja draga Stella poruka od tebe onima koji u sebi nose tu umjetničku glazbenu crtu , a nikako da ju pokažu javnosti ...

- Moj prvi prijedlog je: Nađite dobrog psychoterapeuta. I vjerujte u sebe i radite konstantno na glazbi i onda se jednostavno usudite, šaljite svoju glazbu… pišite medijima, stavljajte glazbu online i ako je dobro nešto nastalo to dobro će naći svoju publiku.

8. Hvala ti lijepa na ovom ugodnom razgovoru....i vidimo se u Splitu, Dalmaciji, Hrvatskoj.

- Hvala, posebno vama što ste me pozvali da budem vaš gost! Nadam se uskoro i uživo! Hvala vam što će te slušati i vjerujem i uživati u mojoj glazbi, pjesmama, melodijama ...

Još jednom pozdrav svima, a poruka od The Vanillas: Streamajte nasu glazbu, gledajte naše videe i....

Volimo vas. Posebno pozdrav od mene cijeloj Hrvatskoj.

StellaMcrawl

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.