Hrvatski radio

Radio Split

10:43 / 18.03.2022.

Autor: HRT Radio Split

10. Bachovi dani u Splitu

Bachovi dani

Bachovi dani

Foto: HRT / HRT

10. Dani Johanna Sebastiana Bacha održavaju se u Splitu od 18. do 21. ožujka 2022., kada će biti održana tri koncerta.

Projekt „Dani J. S. Bacha“ je prva monografska manifestacija u Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu tog slavnog skladatelja. Dane su pokrenuli 2012. profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu - Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko te ga od tada organiziraju svake godine na dan rođenja kompozitora - 21. ožujka. U sljedećim godinama broj sudionika se stalno povećavao uz veliko zanimanje publike. U suradnji s istaknutim hrvatskim i međunarodnim glazbenicima ostvareni su značajni koncertni projekti kao na primjer integralne uzastopne izvedbe 6 Suita za Violončelo solo, 6 Sonata i Partita za Violinu solo, dvije knjige Dobro ugođenog klavira, brojne skladbe J. S. Bacha te Bachovih suvremenika. Održano je 27 koncerata i 5 predavanja u kojim su sudjelovali glazbenici svih generacija iz 12 zemalja. 2019. europsko udruženje festivala EFA dodijelilo je Danima Bacha priznanje ˝Remarkable Arts Festival of Europe 2019-2021˝.

Ovogodišnje jubilarno deseto izdanje festivala Glazbeno-umjetnička udruga ARTEMIS organizira uz suradnju s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Glazbenom školom ˝Josip Hatze˝ uz pokroviteljstvo Grada Splita. 

Deseti Dani Bacha započinju 18. ožujka koncertom učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu koji će se održati u Dvorani Umjetničke akademije na Visokoj s početkom u 19.00. 

U subotu 19. ožujka u 11h će profesor Fabrizio Scalabrin (Conservatorio Pollini – Padova) i studenti klase Viole Umjetničke akademije održati koncert-matineju u Akademijinoj dvorani na Visokoj. 

U ponedjeljak 21. ožujka, na dan rođenja J. S. Bacha u 18h u dvorani Glazbenog odjela Umjetničke akademije na Visokoj održat će se svečani koncert uz sudjelovanje profesora Olge Cinkoburove, Jadranke Garin, Vesne Podrug Kossjanenko, Zorana Velića, Marka Zupana, Ivane Kenk-Kalebić, Stele Ivanišević i gudačkog orkestra Umjetničke akademije pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka.

„Nicht Bach, Meer soll er heissen!“

„Ne potok, nego more bi se trebao zvati!“

Ludwig van Beethoven