Hrvatski radio

Radio Split

10. Bachovi dani u Splitu

18.03.2022.

10:43

Autor: HRT Radio Split

Bachovi dani

Bachovi dani

Foto: HRT / HRT

10. Dani Johanna Sebastiana Bacha održavaju se u Splitu od 18. do 21. ožujka 2022., kada će biti održana tri koncerta.

Projekt „Dani J. S. Bacha“ je prva monografska manifestacija u Hrvatskoj posvećena stvaralaštvu tog slavnog skladatelja. Dane su pokrenuli 2012. profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu - Vesna Podrug i Wladimir Kossjanenko te ga od tada organiziraju svake godine na dan rođenja kompozitora - 21. ožujka. U sljedećim godinama broj sudionika se stalno povećavao uz veliko zanimanje publike. U suradnji s istaknutim hrvatskim i međunarodnim glazbenicima ostvareni su značajni koncertni projekti kao na primjer integralne uzastopne izvedbe 6 Suita za Violončelo solo, 6 Sonata i Partita za Violinu solo, dvije knjige Dobro ugođenog klavira, brojne skladbe J. S. Bacha te Bachovih suvremenika. Održano je 27 koncerata i 5 predavanja u kojim su sudjelovali glazbenici svih generacija iz 12 zemalja. 2019. europsko udruženje festivala EFA dodijelilo je Danima Bacha priznanje ˝Remarkable Arts Festival of Europe 2019-2021˝.

Ovogodišnje jubilarno deseto izdanje festivala Glazbeno-umjetnička udruga ARTEMIS organizira uz suradnju s Glazbenim odjelom Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i Glazbenom školom ˝Josip Hatze˝ uz pokroviteljstvo Grada Splita. 

Deseti Dani Bacha započinju 18. ožujka koncertom učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i studenata Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu koji će se održati u Dvorani Umjetničke akademije na Visokoj s početkom u 19.00. 

U subotu 19. ožujka u 11h će profesor Fabrizio Scalabrin (Conservatorio Pollini – Padova) i studenti klase Viole Umjetničke akademije održati koncert-matineju u Akademijinoj dvorani na Visokoj. 

U ponedjeljak 21. ožujka, na dan rođenja J. S. Bacha u 18h u dvorani Glazbenog odjela Umjetničke akademije na Visokoj održat će se svečani koncert uz sudjelovanje profesora Olge Cinkoburove, Jadranke Garin, Vesne Podrug Kossjanenko, Zorana Velića, Marka Zupana, Ivane Kenk-Kalebić, Stele Ivanišević i gudačkog orkestra Umjetničke akademije pod ravnanjem Wladimira Kossjanenka.

„Nicht Bach, Meer soll er heissen!“

„Ne potok, nego more bi se trebao zvati!“

Ludwig van Beethoven

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.