Hrvatski radio

Radio Split

12 predstava na 28. Festivalu Marulićevi dani

20.04.2018.

18:11

Autor: Mladen Vuković, Miranda Hrabar

S press konferencije

S press konferencije

Foto: - / -

Festival hrvatske drame 28. Marulićevi počinje u Splitu u subotu 21. travnja u 20 sati svečanim otvaranjem u Hrvatskom narodnom kazalištu Split. Festival će, u ime pokrovitelja Festivala, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, otvorenim proglasiti otvorenim pomoćnica ministrice Iva Hraste Sočo.

U sklopu svečanosti otvaranja bit će dodijeljene nagrade Ministarstva kulture za najbolje dramsko djelo Marin Držić za 2017. godinu. Nakon toga, kao prva predstava u konkurenciji za festivalske nagrade bit će izvedena drama Ol' smo za jedan dan Marka Uvodića u produkciji HNK Split.

Nagrade će, u sklopu svečanosti otvorenja, osobno primiti ovogodišnji dobitnici nagrada Marin Držić za najbolji neobjavljeni dramski tekst: prvonagrađena Una Vizek za dramski tekst Ja od jutra nisam stao, drugonagrađena Vedrana Vrhovnik za dramu Snijeg, te dvojica dobitnika treće nagrade Dino Pešut za Olympia stadion i Elvis Bošnjak za dramu Usidrene

Tijekom osam festivalskih dana, sve do 28. travnja, na pozornicama HNK Split, Multimedijalnog kulturnog centra, Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka, publika će imati priliku vidjeti 12 predstava u službenoj konkurenciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske koje je izabrala dr. art. Mira Muhoberac.

Kao prvu predstavu u službenoj festivalskoj konkurenciji Drama HNK Split izvest će dramu Ol' smo za jedan dan nastalu na temelju novela Marka Uvodića, amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što nazivamo duhom grada. Autor adaptacije i redatelj predstave Trpimir Jurkić u povodu premijere ovim je riječima, uoči premijere u prosincu prošle godine, pojasnio vlastite i motive ansambla i autorskog tima: „Predstava, kao posveta Marku Uvodiću, na koju smo se odvažili, neće se baviti recikliranjem Uvodićeva vremena, ali ni onih predstava koje su baština ovog kazališta. Nećemo pokušati progovoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibijem za vlastito odustajanje. Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmenatima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednog grada. A da to uistinu jest istina uvjerava nas i sam autor na početku jedne od svojih novela: Sve ovo ča ću van ispričat, sve se dogodilo, sve je istina. Jerbo da sve ovo ni istina, ne bi vajalo ništa!

Evo što su o festivalskim predsatavma rekli izbornica Mira Muhoberac, ravnatelj festivala Goran Golovko i producent Jasen Boko

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.