Hrvatski radio

Radio Split

14. Ivanjske večeri u Slimenu

18.06.2015.

13:39

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

14. Ivanjske večeri u Slimenu ove godine počinju u subotu, 20. lipnja i trajat će do 3. srpnja 2015., a gledateljima će ponuditi dvije kazališne izvedbe, klapski koncert, izložbu slika i večer poezije, uz običaj paljenja svitnjaka...

14. IVANJSKE VEČERI – SLIME 2015.

 

Subota, 20. 06. 20 sati, prostor ispred župske crkve

 

OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA „MORE I JA“  AUTORA JOŠKA ČIZMIĆA i PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA ZVJEZDANE ČAGALJ „TRUN IZ ŽEPA

SUDJELUJU: DUNJA KALILIĆ, pjesnikinja i prozaistica, MLADEN VUKOVIĆ, novinar, ZDRAVKO COTA, profesor i slikar, ELORA BELLOTTI, učenica OGŠ „Lovro pl. Matačić", JELENA PERKO, moderatorica večeri

 

Nedjelja, 21. 06. 21 sat, prostor ispred župske crkve

14. VEČER DALMATINSKIH KLAPA

Nastupaju: BASCA - B. Voda, KUD SALONA (ž) – Solin, KURJOŽE (ž) – Podstrana,

 MRIŽA – Split, NEVERIN (ž) - Kaštel Lukšić, PASIKA – Kostanje,        

REBATAJICA – Stobreč, REFUL - Split    

 

Utorak, 23. 06. 20 sati, malonogometno igralište 

 „IVANJSKI CVITNJACI“    

PUČKA ZABAVA I VEČER TRADICIJSKE KULTURE

 

Subota, 27. 06. 21 sat, Tadića dvori

“IZBORI ZA LOKALNOG ŠERIFA”

KOMEDIJA U IZVEDBI SINJSKOG PUČKOG KAZALIŠTA

AUTOR: JASEN BRAJLOVIĆ - REDATELJ: ŽELJKO VICULIN

 

Petak, 03. 07. 21 sat, Tadića dvori

O’Š NE’Š, DOLORI SU PRAVI KEŠ”

KOMEDIJA U IZVEDBI DRAMSKE UDRUGE „MOST“ IZ TRILJA

AUTORICA: NADA LAPIĆ

 

O PROGRAMU

 

IZLOŽBA SLIKA I PREDSTAVLJANJE KNJIGE

O autorima:

Joško Čizmić rođen je 01. Ožujka 1956. U Splitu. Živi u Dugom Ratu, a porijeklom je iz Slimena. Slikarstvom se bavi od 1989. Godine. Član je Poljičke likovne kolonije „Krug“ iz Dugog Rata. Do sada je sudjelovao na više samostalnih i skupnih izložbi. Trajni postav križnog puta postavio je u crkvama. Sv. Ivana krstitelja u Bristvici, sv. Tome u Prapatnici,   Srca Isusova u Zadvarju, te kapeli samostana sestara „Služavki malog Isusa“ u Omišu.

U Slimenu se predstavlja izložbom slika s tematiziranim naslovom „MORE I JA“, odnosno  s prevladavajućim morskim motivima, među ostalim inspiriranim i stihovima antologijske Pupačićeve pjesme „More“.

„Jednom riječju: i ovi brod(ov)i joška Čizmića, koji brode i prije nego li se novo sidro vjernosti iznjedri, nedvojbeno potvrđuju autora koji nezalutalo, iskreno, srcoliko i proživljeno opisuje i njiše začarani brijeg – brod – putopis (s) mora, mrežu koja nas neodoljivo zarobljuje i određuje i resi“,  zapisao je pok. Anđelko Novaković prilikom otvaranje jedne od Joškovih izložbi 2002. godine.

 

Zvjezdana Čagalj

Rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet, te stekla zvanje nastavnik predškolskog odgoja.

Uvijek je tražila i birala svoj put i, najčešće ga pronalazila, te tako kreirala svoj životopis požrtvovnim radom, ali i prepoznatljivošću i jakom osobnošću, što joj donosi niz pohvala, priznanja, nagrada. Jedna od najznačajnijih je državna nagrada Ivan Filipović, za predškolski odgoj, te nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj. U neprekidnom radu na sebi, doškolovala se, te stekla zvanje profesor predškolskog odgoja, a zatim krenula na doktorski studij, gdje se trenutno nalazi.

Njen književni opus broji četrnaest knjiga, od kojih su deset , priče, igrokazi i pjesme za djecu. Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato.

Pjesme joj se nalaze u čitankama za osnovnu školu.

Trenutno su joj u pripremi još tri knjige poezije, a upravo ova, „Trun iz žepa“, podijeljena na vrijeme kad se raste uz povijest i na vrijeme kad se u nju vraća, upotpunjena autorskim fotografijama kao svjedočanstvima života u dalmatinskom kraju, spomenicima baštine koji tako žive i obvezuju, je njezino petnaesto izdanje kroz koje čuva i njeguje korijene onih „važnih sitnica“ bez kojih bi bosonoga hodanja po djetinjstvu bila tek dio življenja zaboravljen u prvim cipelama životnih uspona i padova.

Oboje umjetnika predstavit će istaknuti autori i poznavaoci njihova rada. To su  njihove kolege i prijatelji: Dunja Kalilić, pjesnikinja i prozaistica, Mladen Vuković, novinar, te Zdravko Cota, omiški profesor i slikar. Program će gitarističkim recitalom obogatiti učenica Osnovne glazbene škole „Lovro pl. Matačić“  u klasi prof. Petra Čilića, Elora Bellotti., a kroz program će nas voditi Jelena Perko.

 

14. VEČER DALMATINSKIH KLAPA

Nastavljajući tradiciju proteklih trinaest godina održavanja s prepoznatljivim izričajnim standardom klapskog pjevanja, nastojanje je da se i dalje priređuje večer koja će zadržati dosegnutu razinu, težeći još snažnije promicanju njezine izvornosti kojom je zaslužila svjetsko priznanje. Dosadašnji nastupi ponajboljih klapa od istarskog do dubrovačkog područja, te sastav ovogodišnjeg klapskog susreta mogu biti garancija održavanja visoke izvedbene kvalitete. Ova večer, koja je inače bila začetnik cjelokupne manifestacije, već godinama predstavlja centralni događaj cjelokupNog programa na kojem redovito sudjeluje do deset renomiranih klapa..

 

IVANJSKI CVITNJACI

Snimanjem 360. milenijske fotografije "IVANJSKI CVITNJACI" autora Šime Strikomana dana 23. lipnja 2013.  s motivom ivanjske vatre i skakača, pretačući  djelić vremena u fotografiju, na  poseban način ostali su zabilježeni običaji  ivanjskih svetkovina koje svoju dugu tradiciju imaju i u Slimenu.

Ovaj događaj je značajan utoliko i što nakon njega i ova večer postaje tradicionalna, prije samog blagdana sv. Ivana kada se pale ivanjske vatre, a ljudi se zabavljaju uz srdelu s gradela i crno vino. Programski koncipirana i kao pučka fešta,  ova večer svakako ima i svoj turistički potencijal promičući etnografsku i kulturnu baštinu hrvatskog naroda.

 

DRAMSKI PROGRAM

Predstava "IZBORI ZA MJESNOG ŠERIFA", autora Jasena Brajlovića, u režiji Željka Viculina i u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta, , komedija je koja donosi priču o dvojici lokalnih zgubidana Ante i Mirka, koji u društvu konobarice Kate protresaju aktualnu političku situaciju. Zaključujući kako ništa nije dobro, dolaze na ideju da sa svojom strankom SGBD (stranka gradskih besposličara i danguba), s programom čiji je glavni sadržaj kako osvojiti vlast, krenu u izbornu utrku za mjesnog šerifa, s političkom orijentacijom, poslije izlaska iz birtije, malo lijevo, malo desno, malo naprijed, malo nazad.

A kako bi ipak osvojili vlast odlučili su se za jedinstveni projekt nazvan "Starački kompleks" pa su vjernim biračima obećali izgraditi bolnicu, starački dom, mrtvačnicu, cvjećarnicu i groblje. Divna perspektiva!

 Dotadašnji prijatelji postaju politički suparnici, svaki na izbornim plakatima predstavlja svoju izbornu listu s kandidatima na čiju podršku računa, no svjesni kako nemaju kvalitetan predizborni program, za vlast se počinju boriti dobro poznatim metodama - iznošenjem prljavog rublja i mračne prošlosti svog protivnika. Na kraju im sve to ništa ne koristi, zbog prljave predizborne kampanje obojica budu diskvalificirani i na izborima pobjeđuje treći kandidat, Mate, s kojim nitko nije računao.

Moreno Vuković ja za ulogu Mirka dobio nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu na smotri dramaskih amatera Splitsko-dalmatinske županije.

 

Predstava “O’Š NE’Š DOLORI SU PRAVI KEŠ” Dramske udruge ''Most'' iz Trilja pobjednica je ovogodišnje Smotre dramskih amatera Splitsko-dalmatinke županije. Osim za najbolju predstavu, selektor Joško Ševo dodijelio  glumcima u ovoj komediji priznanje i za najbolju glavnu žensku  ulogu DijanI Kundid, te za najbolju sporednu žensku  ulogu Ani Ćaleti.

Tema komedije je dolazak mladića Mate iz Amerike u svoje selo iz kojeg je davno otišao. Dvije susjede, Kata i Pava, uoče priliku za domoći se dolara udajom svojih kćeri za bogatog povratnika Amerikanca. Ne mogu obje udati svoju kćer i tu nastaje veliki problem i sukob....

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.