Hrvatski radio

Radio Split

17. Noć muzeja - Između stvarnog i digitalnog

28.01.2022.

09:56

Autor: HRT Radio Split

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: Noć muzeja / Noć muzeja

Sedamnaesta Noć muzeja pod geslom "Između stvarnog i digitalnog" održava se u petak 28. siječnja u nekim muzejima već od podne pa do ponoći, u pandemijskim uvjetima koji su više-manje slični onima od prošle godine. Ove je godine uključeno 195 ustanova, a na digitalnoj platformi NOCMUZEJA.HR posjetitelji mogu birati koje institucije žele posjetiti. 


U Muzeju grada Splita organiziraju stručna vođenja posjetitelja kroz podrume Dioklecijanove palače od 18 do 22 sata. Sve četiri grupe za vođenja kroz Podrume su popunjene pa iz Muzeja pozivaju posjetitelje da dođu na razgledavanje uz stručno sudjelovanje kustosice Vedrane Supan od 18 do 19.20 i od 21 do 21.45 sati. Najava nije potrebna, ali u grupama neće moći biti više od 25 osoba.

Uz mogućnost posjeta postojećih izložbi u Galeriji umjetnina Split, u 19 sati je otvorenje prve samostalne izložbe Andree Palašti, vizualne umjetnice i predavačice iz Novog Sada, okosnica njezine tematske priče je sudbina Emila – orangutana koji je tijekom 1930-ih godina bio omiljena atrakcija Zoološkog vrta Šenbrun.

I Umjetnička akademija Split, koja slavi svoj 25. rođendan, priključuje se Noći muzeja prodajnom izložbom studentskih radova, uz prigodnu radionicu, koncert, filmske projekcije, glumačke predstave i prezentacije studijskih programa, a sve počinje u 18 sati u tvrđavi Gripe.

U našem najstarijem Etnografskom muzeju, onom u Splitu iza katedrale svetog Duje, u 19 sati je premijera kratkog dokumentarnog filma „Mačkare iz Otoka” o karnevalu u Sinjskoj krajini, a u 20 sati je prikaz Splitskoga karnevalskog vremeplova.

U Hrvatskom pomorskom muzeju u Splitu predstavljen je interaktivni kiosk koji je izrađen sredstvima Splitsko-dalmatinske županije. Ova aktivnost realizirana je u sklopu projekta Pomorsko je dobro Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, a posjetitelji će interaktivni kiosk moći vidjeti u sklopu Noći muzeja. 


Interaktivni kiosk

Interaktivni kiosk

Foto: HRT / HRT

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika prvi kreće s programom već u podne posjetom crkvice svetog Jere i pustinjačkog stana na južnim obroncima brda Marjan, kaže ravnatelj Muzeja doktor Miroslav Katić:

Miroslav Katić

U našem najstarijem Arheološkom muzeju u Splitu, koji broji 202. godinu života, nakon 18 sati može se pogledati izložba „VIS-à-VIS 200. Arheološka baština otoka Visa" s preko 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika pronađenih na području otoka i grada Visa, na lokalitetu antičke Isse, Ova izložba uključuje predstavljanje digitalnog prikaza pretpostavljenog izvornog izgleda brončanog portreta grčke božice Artemide.

I u Galeriji Meštrović na Mejama pripremili su stručna vođenja kroz muzejski postav te predstavljanje nakladništva – kaže nam povjesničarka umjetnosti Vesna Bulić Baketić:Vesna Bulić Baketić

U Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac” bit će postavljene dvije izložbe. U 19,30 sati na katu Galerije je otvorenje izložbe „Sjećanje na Antu Kaštelančića - S ponistre se vide jedra“ s izborom morskih motiva tog slikara, autor kataloga je Igor Brešan. U 20 sati u prizemljuje otvorenje izložbe „KUD' PLOVI OVAJ BROD?“ s izložbom predmets pronađenih 2015. godine na podmorskom arheološkom lokalitetu Žirje, gdje je otkrivena olupina trgovačkog broda koji se može datirati u 4. stoljeće prije Krista, uz predstavljanje istoimene monografije profesorice Mione Miliše, a slijedi i glazbeni nastup ansambla za suvremenu glazbu S/UMAS.

U Salonu Galić u 18 sati imati ćete priliku doživjeti VR instalaciju "Dislokacije" Milivoja i Veljka Popovića, koja je premijeru imala 2020. na kanadskom Ottawa International Animation Festivalu gdje je dobila nagradu za najbolje VR iskustvo. Na Facebook stranicama Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split moći će se vidjeti i snimke sedam nedavnih izložbi održanih u Salonu Galić.

U petak slavimo našu kulturni baštinu u Kući jezika i kulture Peristil, u 20 sati je predstavljanje digitalnog projekta „Šetnja Dioklecijanovom palačom” koju je izradio Petar Alfirević, učenik Graditeljsko-geodetske tehničke škole u Splitu – kaže voditeljica udruge Prokultura i Kuće jezika i kulture Nansi Ivanišević:


Nansi Ivanišević

PROGRAMI U OKOLNIM GRADOVIMA

17. Noć muzeja pod geslom „između stvarnog i digitalnog” nudi niz programa i diljem Splitsko-dalmatinske županije.

U Muzeju grada Makarske posjetitelji će moći razgledati izložbu Ratni put ZNG-a i 156. brigade HV Makarska – Vrgorac. Također, moći će kupiti sva muzejska izdanja po sniženim cijenama od 50%, uključujući i manji zbornik radova “Prilozi povijesti književnosti Nike Andrijaševića (1882.-1952.) i povijesti Gradca”. Zbornik je tiskan 2020., a zbog epidemioloških ograničenja nije bilo moguće okupiti goste, autore radova za predstavljanje.

Zbog obnoviteljskih radova Muzej grada Trogira ne može se posjećivati od listopada pa će zato i svi programi za Noć muzeja biti isključivo na daljinu.

I Muzej hvarske baštine nakon 18 sati se može posjetiti samo digitalno na njihovoj Facebook stranici gdje se može pogledati digitalni katalog izložbe „The best of” s izborom iz Zbirke kopnene arheologije. Predmeti potječu iz Markove špilje, Grapčeve špilje i špilje Badanj na Hvaru, koja spadaju među najvažnija neolitička arheološka nalazišta u Hrvatskoj. Ljudske izrađevine od keramike, kamena, kostiju i školjaka iz 6. i 5. tis. pr. Kr., glavni su izvor znanja o životu neolitičkih otočana.

Program u Muzeju Sinjske alke održavat će se od 18 do 22 sata, a počet će predstavljanjem knjige 'Sinjska alka - kronika od 1715. do 2000.', koju je priredio Ivo Dalbello. Prema riječima ravnatelja Muzeja Sinjske alke Borisa Filipovića Grčića, knjiga donosi zanimljiv pregled Sinjske alke u vremenskom razdoblju od 285 godina. 

U Muzeju Cetinske krajine 17. Noć muzeja počet će u 18 sati on line radionicom 'Meme – karikatura 21. stoljeća' koja se provodi u suradnji s platformom Muzea.hr i Galerijom Ružić iz Slavonskog Broda. On line program u Muzeju triljskog kraja počinje u 19 sati na Youtube kanalu, u okviru kojeg će biti predstavljene monografija i kataloga Tilurium V. Arheološka istraživanja 2010. – 2018. godine, te publikacija Rimski spoliji iz Tilurija. Ravnateljica Muzeja triljskog kraja Sanja Budić.

U Zavičajnom muzeju Imotske krajine može se vidjeti izložba "JATAGAN OD ORUŽJA DO TRADICIJE" s pričom kako je taj nož, srednjeazijsko hladno oružje dospio na prostor Dalmatinskog zaleđa i zašto je baš ono postalo omiljeno oružje islamiziranog, doseljenog i domicilnog stanovništva.

U Noći muzeja zadnjih godina redovito sudjeluje i Zavičajni muzej Medova Doca, Tako će biti i večeras uz folklorne napjeve, ali i baštinjenu pučku kuhinju – kaže predsjednik udruge Medov Dolac Bogoslav Džaja:

Bogoslav Džaja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.