Hrvatski radio

Radio Split

18. Ethnoambient Salona

15.07.2015.

10:10

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osamnaesto izdanje Festivala ETHNOAMBIENT SALONA dovodi nam na solinsku Gradinu istaknute izvođače "world music" glazbe: petak, 17. 7. 2015. - Jamo Jamo (Senegal-Velika Britanija), Kazan (Hrvatska), Dunja Knebl (Hrvatska) subota 18. 7. 2015. - Kries (Hrvatska), Domo Emigrantes (Italija), Nilla Axelsson Siriščević (Švedska-Hrvatska) Festival djeluje na sustavnom promicanju kulturne raznolikosti putem programa otvorenog za raznovrsne interpretacije tradicija u kulturama svijeta, dok je pozornost većinom posvećena stvaralaštvu koje zadržava prepoznatljivost tradicijskih napjeva, stilova izvođenja i korištenih glazbala ili se barem njima višestruko nadahnjuje.

Održavanje ovogodišnjeg festivala podržali su Ministarstvo kulture RH i Grad Solin, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Solina te Grad Split i Hrvatska glazbena unija.

Festival sufinanciraju i udruge HDS ZAMP, HUZIP i ZAPRAF iz fonda sredstava koje prikupe na ime prava na naknadu za prazne medije, a koja se sukladno odredbi Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima dodjeljuju temeljem Natječaja za potporu projekata s područja popularne glazbe.

Cijena dnevne ulaznice je do 60 kn do 16.7. putem Entrio.hr kao i u Suvenirnici Zvonimir u Solinu, te 75 kn na ulazu.

O izvođačima:

Dunja Knebl

Za mnoge će ovaj koncert biti jedno potpuno novo iskustvo Dunjinog svijeta glazbe. Prenijet će nam priče i pjesme koje su obilježile njezin glazbeni trag desetljećima prije nego što je započela s istraživanjem hrvatske tradicijske baštine – od američkog folka koji je slušala odrastajući u SAD-u, do tradicijskih pjesama Indonezije koje je isto učila na izvorištu. 

 

Kazan

Družba Danijela Maoduša (Kololira, Afion) razveselit će mnoge koji prate događanja na hrvatskoj etno sceni jer će licem i stilom prepoznati glazbenike s kojima su se već negdje družili – Marijela Bagarić, Romina Host, Tatjana Bijelić, Zvonimir Mikulandra, Mario Bandić, Marin Rebić.

Marijela će nas glasom podjednako predano povesti u nizine Slavonije i Međimurja, kao i po zagorskim bregima i po obalama Miljacke i stazama planina uz koje je odrastala. 

 

Jamo Jamo

Sjećate se Landinga Manea i njegove rasplesane skupine Jamo Jamo na Gradini prije mnogo ljeta? Bilo je šareno, veselo i uz zapadnoafrički ritam i ples do iznemoglosti. E, u petak je odgovor na ono: «Hoćemo još!» Iz Senegala, preko Velike Britanije u Solin ponovno dolazi jedan od najrasplesanijih bendova koje je Gradina imala prilike vidjeti.

 

Nilla Axelsson Siriščević

Nilla Axelsson Siriščević i njezina violina u Hrvatsku su doselile iz Švedske, ali tek nakon što su muzicirale po Dublinu, San Francisku i Pragu. U Hrvatskoj je surađivala s HNK u Splitu i s Mojmirom i ekipom na glazbi za film «Konjanik».

Rekla nam je da joj nedostaje čuti i govoriti švedski jezik. Ponudili smo joj da pjeva na švedskom i podsjeti sebe, a nas poduči o ljudima, prirodi i kulturi iz koje dolazi. Iz prisjećanja povest će nas u njezinu sadašnjost u suradnji sa splitskim glazbenicima Darkom Aljinovićem i Nenadom Begom.

 

Domo Emigrantes

Sa Stefanom i bendom dolaze nam zvukovi sa svih strana Mediterana, a ne samo iz Italije odakle potječe Stefano. Pri pitanju o nadahnuću, spominju bogatu povijest Doline hramova u poznatoj arheološkoj zoni Agrigento na Siciliji gdje se na jednom mjestu spajaju različiti kulturološki utjecaji. Domo Emigrantes su isto tako stjecište - jedan bend otvoren za spajanje i nadogradnju kroz utjecaje kultura mediteranskog bazena; upijaju glazbene utjecaje doseljenika i putnika i spajaju ih s domaćim tlom Italije, sa željom da razbiju predrasude i podrže ideju da različitost nije razlog za sukobe već za proslavu, uz glazbu, naravno.

 

Kries

Kries

Prije dvadeset godina održan je prvi Ethnoambient u Zagrebu, prije osamnaest godina u Solinu, a u međuvremenu i međuprostoru nastao je Kries, glazbena vatra oko koje se svi volimo okupiti, zapjevati, zaplesati (uključujući i članove benda). K’o što ‘no ‘oćemo ‘ko Bog da i ove godine!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.