Hrvatski radio

Radio Split

19. Festival zborske glazbe CRO PATRIA

25.11.2015.

18:21

Autor: MV

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

19. Međunarodni zborski festival „Cro Patria“ održava se u Splitu ovog vikenda, 27. i 28. studenog 2015. godine. Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović,.

Projekt su podržali i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, Ministarstvo kulture RH, Splitsko dalmatinska županija te Turistička zajednica grada Splita.

U sklopu festivala održat će se koncertinatjecanja, ali i seminar vokalne tehnike i zborskog dirigiranja pod vodstvom renomiranog zborskog dirigenta Ambroža Čopia iz Slovenije. „Cro Patria“ započinje upravo njegovim seminarom u Glazbenoj školi „Josip Hatze“ u ranim popodnevnim satima.

 

petak27. studenog 2015. u crkvi Sv. Dominika u 19,30 sati održat će se natjecanje u kategoriji obaveznih skladbi (A) i u kategoriji slobodno odabranog programa (B). Natjecanje je otvoreno za sve ljubitelje zborske glazbe uz slobodan ulaz.

U petak Mješoviti zbor Obala Koper iz Slovenije, pod vodstvom dirigenta Sebastijana Vrhovnika, nastupa u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 18 sati.

 

Subota28. studenog 2015. donosi bogati program. Sudionici seminara nastavljaju upijati znanje od Ambroža Čopia, a zboraše i publiku očekuju još dvije etape natjecanja. U 10 sati u crkvi Sv. Dominika održat će se natjecanje zborova u kategoriji slobodno odabranog programa (B)Musica Sacra (C) te u kategoriji Dječji zbor (D).

Završna svečanost i dodjela nagrada bit će istog dana u 19,30 sati u Domu OSRH Lora na Poljudu. Posljednji koncert obuhvaća Grand prix natjecanjesvečanu dodjelu nagrada i koncert zbora Cappella Odak pod vodstvom Jasenke Ostojić. Dirigentica Jasenka Ostojić jedna je od članica žirija, a njezin zbor tijekom festivala poslužit će i kao demonstracijski zbor polaznicima seminara.

U svjetskim razmjerima „CRO PATRIA“ je jedinstven projekt koji promovira zborsko pjevanje i suvremeno zborsko stvaralaštvo, a održava se u organizaciji Glazbene mladeži Split. Riječ je o međunarodnom projektu u kojem sudjeluju zborovi, skladatelji, pjesnici, članovi ocjenjivačkih sudova kako iz Hrvatske, tako i iz mnogih zemalja svijeta. Na festivalu je do sada sudjelovalo više od 100 skladatelja, 100 zborova i 80 pjesnika.

Glazbena mladež Split, kao organizator, dobila je najveću nagradu struke, podršku Društva hrvatskih književnika te nagradu Vatroslav Lisinski – Hrvatskog društva skladatelja. Ove godine „Cro Patria“ dobitnik je EFFE etikete (Europa for festivals, festivals for Europe) Europske Asocijacije Festivala, čiji znak u zaglavlju festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Kako bi opravdala dano povjerenje Glazbena mladež Split, na čelu s predsjednikom mr. sc. Marijom Krnićem, ove godine naročito se ističe bogatstvom programa.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.