Hrvatski radio

Radio Split

200 godina podržavljenja splitske gimnazije

24.05.2017.

17:26

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo prijatelja kulturne baštine Split organizira zajedno sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad u Splitu - HAZU, Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta, Državnim arhivom, I. gimnazijom i Nadbiskupijskom klasičnom gimnazijom “Don Frane Bulić“ znanstveni skup.

Znanstveni skup i svečana akademija pod naslovom “200. obljetnica podržavljenja Klasične gimnazije u Splitu“ će se održati u četvrtak 25. svibnja 2017. s početkom u 09:00 sati u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu – HAZU, Trg braće Radić 7.

Po završetku znanstvenog skupa dr. sc. Ivan Basić će predstaviti knjigu Govori protiv Kataline, Marka Tulija Cicerona. Knjigu je preveo Ante Podrug, a uredila i uvodnu studiju napisala Inge Belamarić, inače oboje dugogodišnji profesori klasičnih jezika u I. gimnaziji Split. Svečana akademija uz glazbeno-dramski program učenika I. gimnazije Split i Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split, održat će se istog dana u 19:00 sati u u velikoj dvorani Nadbiskupijske klasične gimnazije na adresi Zrinsko-Frankopanska 19, uz vodstvo profesora Jerka Župe.

Splitski nadbiskup Stjepan Cosmi utemeljio je 1700. godine Sjemenište u Splitu. U okviru te ustanove djelovala je i crkvena gimnazija. Dolaskom pod austrijsku upravu, Dekretom od 3. prosinca 1816., Dalmatinsko namjesništvo u Zadru najavilo je otvaranje državne Klasične gimnazije u Splitu. Godine 1817. to je i provedeno, reorganizacijom škole koja je tako postala državna s pravom javnosti. Odlukom od 30. listopada postavljen je za prvog prefekta kanonik Nikola Didoš, ravnatelj sjemeništa. Škola je smještena u staroj zgradi sjemeništa.

Počasni predsjednik skupa je akademik Davorin Rudolf, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Splitu - HAZU. Predsjednik provedbenog odbora je dr. sc. Stanko Piplović, a tajnik Marijan Čipčić, prof., obojica članovi predsjedništva Društva prijatelja kulturne baštine Split. Ostali članovi provedbenog odbora su: prof. dr. sc. Josip Vrandečić, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, Marina Grgičević, prof., ravnateljica Državnog arhiva u Splitu, Marijan Puljiz, prof., ravnatelj I. gimnazije Split, te don Josip Dukić, prof., ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“ Split.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.