Hrvatski radio

Radio Split

21. izložba planinarskih fotografija

13.11.2021.

14:33

Autor: MV

21. izložba planinarskih fotografija

21. izložba planinarskih fotografija

Foto: - / -

21. izložba planinarske fotografije bit će otvorena u utorak 16. studenog 2021. u 19 sati u Galeriji Muzeja grada Splita, Dioklecijanova 2. Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" je organizirao međunarodni fotografski natječaj „Spajanje s duhom prirode“

koji je bio otvoren za sve profesionalne i amaterske fotografe, a stručni žiri u sastavu Dalibor Prančević (prof. povijesti umjetnosti), Valentino Bilić Prcić (fotograf), Dražan Mimica (planinar, speleolog i višestruko nagrađivani fotograf) i Antonio Miše (fotograf) izabrao je 50 fotografija svrstanih u šest kategorija od 28 autora. Na natječaju je sudjelovalo 120 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Italije i ukupno je prispjelo 1051 fotografija.

Kustosica izložbe je Maja Prizmić (povjesničarka umjetnosti):
„Na ovoj izložbi vidjet ćete najbolje fotografije iz različitih kategorija, a zajednička im je tema veličanstvena priroda. Svaka prikazana fotografija pjesma je vizualne umjetnosti ili bezvremena priča čovjekovog postojanja. Kontemplacija o prolaznosti: lepet krila ptice, trag srne, davna obitelj gorštaka ispred planinske kolibe – onako iskreni, jedinstveni i svoji… Fascinacija onim što je vidjelo i zabilježilo umjetnikovo oko: trenutak uhvaćen u vječnosti, u nemiru zraka, svjetlosti i vode, trenutak spajanja s duhom prirode, bio to kamen, životinja ili čovjek. Čovjek kao slučajan prolaznik ili junak. A planina kao veličanstvena kulisa postojanosti, veličine, mira i samoće… Uživajmo u ovim nadahnutim fotografijama kroz objektive umjetničkih fotografa na 21. tradicionalnoj međunarodnoj izložbi planinarske fotografije Foto sekcije HPD-a „Mosor“.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.