Hrvatski radio

Radio Split

24. Raosovi dani u Medovu Docu

02.07.2017.

08:21

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U subotu 1. srpnja 2017. održani su 24. Raosovi dani 2017. Književni susreti u čast velikana pisane riječi Ivana Raosa (1921. - 1987.) u njegovu mjestu Medovu Docu imali su ove godine humanitarni karakter.

Susreti SU početi okupljanjem ispred književnikove rodne kuće, a misa zadušnica služena je u župnoj crkvi sv. Roka. 

Skup je i ove godine pozdravio dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić te uime organizatora predsjednik udruge građana Medov Dolac Bogoslav Džaja, koji je najavio da će se sljedeće godine pokušati ponovno raspisati natječaj za nagradu "Ivan Raos" za najbolju monodramu.

U sklopu programa nastupili su gangašice i gangaši iz Imotske i Cetinske krajine, guslari Ivan Jonjić Ljoljić, Mate Buljubašić te Dramska grupa Proložac s predstavom "Veronikin rubac" fra Ante Marića u režiji Marijana Grbavca.

Druženje se nastavilo uz glazbu uživo te svečanu večeru uz specijalitete medovačkog kraja.

Ovogodišnji književni susreti humanog su karaktera. Naime, prihod od predstave, kojeg su se glumci odrekli, kao i ostali dobrovoljni prilozi, bit će uplaćeni na račun maloga KARLA REBIĆA koji boluje od cerebralne paralize.

 

30 godina od smrti Ivana Raosa

Ovogodišnji Raosovi dani događaju se uz dva jubilaja: 60 je godina od prvog izdanja romana "Vječno nasmijano nebo", 50 je godina da je Raos dobio Matičinu nagradu za trilogiju "Vječno žalosni smijeh", i to mu je jedina nagrada za života, a ovog je srpnja 30. obljetnica njegove smrti.

Tim povodom u privitku objavljujemo dopunjeno treće digitalno internetsko izdanje pjesama posvećenih Ivanu Raosu u PDF formatu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.