Hrvatski radio

Radio Split

29. Dani Matice hrvatske u Splitu

11.12.2021.

11:09

Autor: Mladen Vuković

Matica hrvatska Split

Matica hrvatska Split

Foto: HRT Radio Split / HRT

Ogranak Matice hrvatske u Splitu obilježio je 29. Dane Matice hrvatske u Splitu, koji se tradicijski održavaju u studenom. Zbog pandemije, na malim skupovima i "na daljinu" predstavljena su tri izdanja:


- novi broj časopisa Hrvatska obzorja (broj 5./2021),

- zbornik „Hrvatsko proljeće u sjećanju splitskih proljećara“ u nakladi splitskog Ogranka, a povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća u Splitu,

- u suradnji s OMH u Zadru, izv. prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić s Odjela za kroatistiku Sveučilišta u Zadru, predstavila je u Splitu svoju knjigu o hrvatskoj pjesnikinji pod nazivom „Iskaz neizrecivoga u poetici Side Košutić“.

I ove godine Ogranak se odazivao na javni poziv za kulturu Grada Splita i Županije te je odobreno osam prijavljenih projekata koji omogućavaju razna kulturna i znanstvena događanja te tiskanje zbirki, eseja i drugih knjiga iz kulture koje se prijavljuju na natječaj Ministarstva kulture za otkup knjiga za hrvatske knjižnice.

Posebno je bio uspješan ovogodišnji Natječaj za najbolju pjesmu o splitskoj Rivi sa zaprimljenih 50-ak pjesama od kojih su odabrane tri najbolje uz novčane nagrade.

Iduće godine Matica hrvatska slavi svoj 180. rođendan koji će nizom programa biti obilježen i u brojnim Matičinim ograncima u Hrvatskoj i inozemstvu.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.