Hrvatski radio

Radio Split

303 čileanska pisca hrvatskog podrijetla

21.03.2018.

18:42

Autor: Mladen Vuković

303 čileanska pisca hrvatskog podrijetla

303 čileanska pisca hrvatskog podrijetla

Foto: - / -

Splitska publiocistkinj ai čilenaski akademik Branka Bezić Filipović i Cedomil Goic Goic priredili su knjigu "Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla – Bio-bibliografska građa" koja je objavljena u knjižnici 'Kolona' Naklade Bošković.

Voditeljica splitske podružnice Hrvatske Matice iseljenika Branka Bezić Filipović 2006. godine priredila je izložbu "Da se ne zaboravi... o piscima s jadranske obale u prekooceanskim zemljama", nastojeći podsjetiti na niz potomaka naših iseljenika koji su se bavili književnim i publicističkim radom. Te je vlastitim istraživanjima popisala čak dvjestotinjak imena u Čileu. Čileanski akademik Cedomil Goic Goic objavio je 2012. godine knjigu "Bibliografia de autores Chilenos de ascendencia Croata" u kojoj je zabilježio 170 autora hrvatskog podrijetla, iz svih područja znanosti i umjetnosti od 1888. do 2012. godine, navodeći 1200 djela u tom 124-godišnjem razdoblju, od prvoga autobiografskog romana Artura Givovicha (1855. - 1905.), preko prvih hrvatskih novina "Sloboda" koje je u Antofagosti pokrenuo Nerežišćanin Ivan Krstulović, zatim pisama naših iseljenika koji su se javljali u "Pučkom listu" urednika Jurja Kapića, kada se polako zaboravlja i prestaje pisati na materinjem hrvatskom jeziku, nakon pa do danas. Svakih dvadesetak godina stasao je novi naraštaj pisaca koji se javljao s novim temama, pogledima i zanimanjima, a djela njih devetero su prevedena na hrvatski jezik.

Objedinjavanjem podataka ovih dvoje suautora nastao je mali leksikon (125 stranica) s abecednim redom predstavljena 303 čileanska Hrvata koja su se bavila pisanjem, objavivši 1133 naslova, većinom njih podrijetlom s Brača, rođeni najčešće na suprotnoj južnoj polutci Zemlje u Punta Arenasu i Antofagosti, a među njima je i popis 23 čileanska (dopisnih i punopravnih) akademika hrvatskog podrijetla. Većina autora popraćena je portretnim fotografijama, naslovnicama knjiga i ponekim prevedenim citatom iz njih. Iznimno vrijedna knjiga koja služi na čast i čilenaskom i hrvatskom narodu.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.