Hrvatski radio

Radio Split

4 sveska knjige o povijesti glagoljice u Hrvatskoj

19.02.2018.

16:10

Autor: Karmen Šore

4 sveska knjige o povijesti glagoljice u Hrvatskoj

4 sveska knjige o povijesti glagoljice u Hrvatskoj

Foto: - / -

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu predstavljen je vrijedni nakladnički projekt - „Hrvatski brevijar” na glagoljici i latinici autora Feđe Aarona Bučića i Dunje Lakuš. Uz autore, o tom divot izdanju su govorili recenzenti akademik Nenad Cambj i fra Ante Vučković

te u ime nakladnika ravnateljica zaklade Rhema Mirjana Topčić.

Hrvatski brevijar djelo je u četiri sveska i preko tri tisuće stranica koje je neka vrsta hrvatskog katoličkog duhovnog leksikona, cijena mu je 1200 kuna. U devetogodišnjem nastajanju Brevijara sudjelovao je velik broj ljudi koji su svoj dobrovoljni rad s ljubavlju ugradili u ovo kapitalno djelo.

Kako je u predgovoru napisao mons. Adalbert Rebić, koji nažalost nije dočekao objavljivanje djela: “U njemu ćete naći sve što vas zanima u pogledu kršćanske, poglavito katoličke duhovnosti u Hrvata, sve od osnovnih molitava do hrvatske povijesti. Zato što je to zbirka svega što predstavlja hrvatsku duhovnost i hrvatsku narodnu kulturu nazvasmo ga Hrvatski brevijar.”

U poglavlju Povijest hrvatskog naroda i njegove vjere, čiju redakturu potpisuje prof. dr. sc. Duško Kečkemet, iznesena je kratka povijest našeg naroda, njegovo srastanje uz Crkvu s naglaskom na glagoljicu i djelovanje popova glagoljaša, nositelja vjerskog, kulturnog i društvenog života. Kako bi se dodatno istaknula važnost glagoljice za vjerski i nacionalni identitet našeg naroda, latinični tekst u cijeloj knjizi prati tekst tiskan glagoljicom.

Na predstavljanju je bila Karmen Šore.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.